O decizie de sancţionare a fostului ministru de finanţe Bogdan Drăgoi pentru o prezumtivă concertare a Lion Capital cu SIF Muntenia în acţiunile legate de emitentul Bursa de Valori Bucureşti a fost anulată de Curtea de Apel Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit, Profit.ro, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pierde în instanţă un litigiu pentru o decizie emisă anul trecut. Preşedintele Lion Capital, Bogdan Drăgoi, a reuşit să obţină câştig de cauză într-o acţiune care viza anularea unei amenzi de 10.000 de lei emise de supraveghetorul pieţei de capital într-un prezumtiv caz de concertare a fostei SIF Banat-Crişana cu SIF Muntenia (SIF4). Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de Drăgoi şi a anulat decizia ASF, din 1 martie 2023, de sancţionare a acestuia, precum şi documentaţia care a stat la baza acestei decizii. Este unul din puţinele cazuri în care un petent are soluţie favorabilă în justiţie împotriva ASF, instituţie care, de regulă, câştigă litigiile.

Sancţiunea acordată viza o prezumtivă acţiune concertată a Lion Capital şi a SIF Muntenia la emitentul Bursa de Valori Bucureşti (BVB), entitate unde cele 2 fonduri alternative de investiţii au ajuns împreună să cumuleze mai mult de 5% din titluri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Întrucât SIF Muntenia SA este administrată de SAI Muntenia Invest SA, iar SAI Muntenia Invest S.A. este deţinută în proporţie de 99,98% de SIF Banat-Crişana S.A. Arad, aceasta din urmă este prezumată că acţionează în mod concertat cu SIF Muntenia S.A. în legătură cu emitentul Bursa de Valori Bucureşti SA”, spunea ASF în argumentaţia deciziei de amendare a lui Drăgoi, preşedintele Lion Capital cu experienţă relevantă în Ministerul Finanţelor, unde, în anul 2012, a ajuns să ocupe şi poziţia de ministru.

Argumentul ASF era că, printr-o tranzacţie din 12 martie 2020, în care SIF Banat-Crişana, actuala Lion Capital, a achiziţionat aproximativ 115.000 de acţiuni cu simbolul BVB, reprezentând 1,43% din capitalul social, emitentul a depăşit, împreună cu SIF Muntenia, 5% din totalul drepturilor de vot de la compania care operează sistemul bursei româneşti. Conform supraveghetorului pieţei, cele 2 SIF-uri au ajuns să controleze împreună 9,50% din totalul acţiunilor BVB. „SIF Banat-Crişana SA nu a respectat dispoziţiile art. 71 alin. (1) şi ale art. 74 alin. (2) din Legea nr. 24/2017(fostele articole 69 şi 72) şi nu a notificat emitentul la momentul atingerii/depăşirii împreună cu SIF Muntenia S.A. a pragului de 5% din drepturile de vot asupra Bursa de Valori Bucureşti SA, în condiţiile în care deţinerea SIF Muntenia S.A. era anterioară anului 2020, an când SIF Banat-Crişana SA a început să achiziţioneze acţiuni emise de Bursa de Valori Bucureşti SA”, spunea decizia ASF, anulată de instanţă.

Reprezentanţii Lion Capital au formulat obiecţii la respectiva decizie a Autorităţii, considerând că nu acţionează concertat cu SIF Muntenia, dar ASF şi-a menţinut prezumţia prin faptul că „persoanele care acţionează concertat sunt legate printr-un acord expres sau tacit pentru a înfăptui o politică comună în legătură cu un emitent, proba contrară nu poate consta într-o declaraţie de sens contrar textului de lege care stabileşte prezumţia legală sau doar prin exemple de dispoziţii din politicile, regulile şi procedurile scrise ale acţionarilor, ci proba contrară ar trebui coroborată cu documente sau elemente de conduită care să dovedească faptul că aceştia nu acţionează în mod concertat şi nu au înfăptuit şi nu înfăptuiesc o politică comună". Lion Capital şi SIF Muntenia – societate care în curând îşi va schimba denumirea în Longshield Investment Group – îşi coordonează, într-adevăr, activităţile dintr-un imobil din strada Rahmaninov din Bucureşti, unde îşi au sediul atât Lion Capital, cât şi SAI Muntenia, însă Drăgoi obiectează că anumite colaborări punctuale punctuale nu înseamnă concertare la toţi emitenţii, cum ar fi în cazul Grupului BVB, pentru care ASF a dat decizia. Este obiecţia cu care preşedintele Lion Capital a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti în faţa supraveghetorului pieţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.