Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Alexandru Bociu a anunţat, joi, că Executivul a aprobat, prin memorandum, un program de măsuri privind organizarea în regim de siguranţă şi securitate alimentară a exporturilor de animale vii şi produse de origine animală către Republica Turcia. Documentul prevede realizarea mai multor acţiuni care vizează implementarea programului anual de supraveghere, control şi eradicare a scrapiei, inclusiv programul de creştere a rezistenţei ovinelor la scrapie, precum şi pentru gestionarea în mod corespunzător a volumului mare de activitate ce urmează să se înregistreze în urma exporturilor de bovine, ovine şi caprine vii din România în Republica Turcia.
Actul normativ propune intensificarea controalelor efectuate de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene la unităţile exportatoare din cele 12 judeţe libere de scrapie, intensificarea activităţii de control din cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vederea demonstrării/menţinerii indemnităţii judeţelor libere de scrapie, ca şi intensificarea prelevărilor de probe şi a controalelor la celelalte judeţe afectate de scrapie, cu scopul dezvoltării şi extinderii exporturilor de ovine şi caprine vii de pe întreg teritoriul României în Republica Turcia.
De asemenea, este menţionată direcţionarea şi alocarea resurselor necesare în vederea acestor acţiuni şi organizarea unor centre pilot de colectare în judeţele Tulcea, Braşov şi Olt.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reuşim să deschidem o nouă piaţă. Spun acest lucru pentru că, în ultima perioadă, am avem două noi pieţe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine şi caprine ...Algeria. În urma vizitei din Turcia, reuşim să deschidem exportul de ovine, bovine şi caprine către Republica Turcia. Spun acest lucru pentru că, în anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia. După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Turcia, în anul 2023, am avut un feedback pozitiv, dar redeschiderea exportului a întârziat să apară”, a explicat Bociu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului..
El a mai spus că, astfel,„ reuşim odată cu vizita în Turcia, ca acest lucru să fie anunţat de către preşedintele Turciei”.
„Este o piaţă foarte bună pentru fermierii din România. Din discuţiile purtate în şedinţele bilaterale, se pare că Turcia are nevoie de aproximativ un milion de capete de ovine pentru import. (...) Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ. Reuşim să devenim competitivi pentru că se deschid noi şi noi pieţe de export. Avem şi unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, pentru că, pe teritoriul României, evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 judeţe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste judeţe”, a completat preşedintele ANSVSA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.