Premierul Viorica Dăncilă se află în plenul în Camera Deputaţilor, pentru dezbateri pe tema Ordonanţei 114/2018, numită şi Ordonanţa lăcomiei, la solicitarea Grupului parlamentar PNL. Raluca Turcan i-a spus Vioricăi Dăncilă că a transformat viaţa românilor într-un coşmar şi i-a amintit că la învestire a promis că nu va introduce nicio taxă. Deputaţii opoziţiei poartă banderole albe în semn de solidaritate cu magistraţii. Viorica Dăncilă a susţinut că au apărut multe manipulări, iar românii au dreptul să ştie adevărul. Ea a susţinut că România nu a inventat aceste taxe, iar cei care doresc abrogarea OUG 114 nu vor binele românilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
UPDATE: Liderul USR, Dan Barna, a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că OUG 114 include un set de măsuri care aruncă în aer multe domenii strategice pentru economie: energetic, bancar, telecomunicaţii, dar răul cel mai mare este că pune în pericol dreptul la pensie a 6 milioane de români. "Arătaţi acum, cât încă mai este timp, că mai aveţi o brumă de coloană vertebrală, o minimă decenţă...ne-aţi spus că tot e perfectibil şi am aplicat această formulă. Perfectibil înseamnă, stimată doamnă, să abrogaţi ordonanţa 114", a spus el.
UPDATE: Deputatul PNL Florin Roman a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, că guvernanţii au refuzat majorarea alocaţiilor de la 1 martie, au îngheţat punctul de pensie, au scumpit ratele la bănci şi au majorat facturile românilor. "Unde-s banii, hoţilor? În şpăgi, în comisioane, în spăgi pe care le daţi prin cimitire, în spăgi pe care le daţi prin tablouri..", a afirmat Roman.
"Vrem să ne adresăm prim ministrului de facto al României, domnul Liviu Nicolae Dragnea, care fuge, da' vine vremea când va trebui să nu mai fugiţi. Aţi furat banii copiilor refuzând majorarea alocaţiilor de la 1 martie, domnule Dragnea, aţi tăiat pensiile prin îngheţarea punctul de pensie începând cu 1 ianuarie, aţi furat o pensie fiecărui pensionar, aţi scumpit ratele la bănci, aţi majorat facturile (...)", a afirmat Florin Roman.
Roman a spus că Dragnea se pregăteşte să fure pilonul II de pensii şi a pus ochii pe "aurul românilor".
"Asta faceţi voi, daţi cu o mână şi luaţi cu două. Unde-s banii, hoţilor? În şpăgi, în comisioane, în spăgi pe care le daţi prin cimitire, în spăgi pe care le daţi prin tablouri.. Aţi introdus 184 de taxe noi, aţi minţit românii că nu veţi introduce nicio taxă nouă şi aţi pus biruri noi pentru că vreţi să luaţi şi pielea, dar şi aerul pe care-l respiră fiecare român. În final vă solicităm să abrogaţi şi să plecaţi. Domnule Dragnea, elicopterul vă aşteaptă pe terasă. Drum bun şi până la Târgovişte să aveţi ce vă trebuie", a mai spus Roman.
UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a susţinut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea despre OUG 114, că au apărut multe manipulări, iar românii au dreptul să ştie adevărul. Ea a susţinut că România nu a inventat aceste taxe, iar cei care doresc abrogarea OUG 114 nu vor binele românilor.
„Au apărut multe manipulări şi românii au dreptul să ştie adevărul. este important de subliniat că actul normativ conţine un set de măsuri ce au în vedere dezvoltarea creşterii economice. (...) România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe ţări din UE. Stimaţi parlamentari, de două luni deţinem preşedinţia rotativă a Uniunii Europene şi ne îndeplinim că succes această misiune. În timpul scurs de la preluare, am închis mai multe dosare decât Austria în şase luni, am închis dosare grele şi importante pentru UE. Românii au cu ce se mândri. În aceste condiţii, dvs. vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble faţă de restul cetăţenilor din UE? (...) În cazul facturilor la energie, nu vă doriţi ca preţurile plătite de consumatorii casnici să fie cele corecte? Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte?”, a afirmat Dăncilă.
Premierul a susţinut că aceste măsuri au fost luate în urma unei analize riguroase.
„Aveam această responsabilitate politică şi guvernamentală de a ne îngriji ca cetăţenii să fie principalii beneficiari ai creşterii economice”, a adăugat ea.
Viorica Dăncilă a prezentat măsurile avute în vedere. Ea a spus că, prin acest act, guvernul, pentru prima oară în 30 de ani, stabileşte ca domeniu strategic sectorul construcţiilor, pentru care stabileşte o serie de facilităţi. De asemenea, prin OUG 114 s-a înfiinţat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, despre care Dăncilă a spus că este primul mecanism de acest fel creat după Revoluţie prin care se finanţează investiţiile autorităţilor locale şi ale universităţilor.
Ea a spus că în următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare astfel încât în cel mai scurt unităţile teritoriale să poată depune proiecte.
Premierul a menţionat şi programul pentru dezvoltarea staţiunilor balneare, programul este „gROwth, investim în copii, în viitor”.
Ea a precizat că a doua componentă a OUG o reprezintă măsurile de îmbunătăţire a activităţii în comunicaţii şi energie. Dăncilă a precizat că în sectorul energetic vor fi protejaţi consumatorii casnici, iar acest mecanism funcţionează în Italia şi în Franţa. În domeniul gazelor, preţul va fi plafonat la 68 de lei pe MW/oră.
„Analizând performanţa din ultimii doi ani a companiilor de administrare a fondurilor de pensii, iar randamentele sunt inferioare inflaţiei. Acest lucru ne-a determinat să modificăm legislaţia astfel încât să recompensăm performanţa şi totodată să implicăm şi capitalul fondurilor în economia României, nu doar expertiza lor”, a mai declarat Dăncilă.
Viorica Dăncilă a susţinut că Guvernul este deschis la dialog şi în zilele următoare vor avea loc discuţii atât cu reprezentanţii din domeniul energiei, cât şi cu cei din domeniul comunicaţiilor, pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii.
„Vă asigur că analizăm cu atenţie şi efectele taxei pe activele financiare asupra sustenabilităţii finanţelor publice şi ale economiei reale. Prin instituirea taxei am avut în vedere corectarea practicilor incorecte faţă de populaţie întâlnite în sectorul bancar. Ministerul Finanţelor a purtat discuţii atât cu BNR, cât şi cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi au fost identificate soluţii posibile de adaptare a OUG 114, urmând ca acestea să fie incluse într-un proiect de act normativ”, a mai declarat Dăncilă.
„Cei care clamează abrogarea acestei OUG ale cui interese le reprezintă? Ale românilor, sigur nu, pentru că abrogharea ar duce la anularea tuturor acestor creşteri de venituri, investiţii şi facilităţi”, a susţinut Dăncilă.
UPDATE: Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan i-a spus Vioricăi Dăncilă că a transformat „viaţa românilor într-un coşmar”.
"Doamna Viorica Dancilă, prim ministru, în începutul dezbaterii vă rugăm să ne răspundeţi dacă aţi ratat primul examen de admitere la liceu, dacă aţi ratat primul examen de treapta a doua, dacă aţi ratat primul examen de admitere la facultate? Cu siguranţă veţi spune că nu contează, că suntem «duşmănoşi». Ba contează, chiar foarte mult, pentru că ratarea acestor examene se simte în fiecare întâlnire pe care o aveţi cu vreun oficial străin, se simte în fiecare declaraţie în Parlament, se simte în fiecare decizie pe care o luaţi, se simte în fiecare explicaţie pe care trebuie să o daţi în legătura cu deciziile toxice pe care le luaţi. Ratarea acestor examene poate să fie şi motivul pentru care aţi semnat această ordonanţă nenorocită, care a transformat viaţa românilor într-un coşmar".
"Veţi rămâne, din nefericire, în istorie ca cei care aţi lovit în Pilonul II de pensii, pilonul în care oamenii îşi pun speranţa că vor primi nişte pensii care să nu mai depindă de pixul guvernanţilor. Vă cerem doar atât, să aveţi un pic de onoare şi să respingeţi această ordonanţă, să ieşiţi din jocul murdar şi să încercaţi ca, aşa cum aţi ajuns pe marginea prăpastiei politice, să nu duceţi în prăpastie economia României", a spus Turcan.
Prezenţa premierului în Parlament are loc în contextul în care, conform Hotnews, Valdis Dombrovskis , vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă l-au avertizat pe ministrul Teodorovici printr-o scrisoare transmisă în cursul accestei săptămâni în legătură cu necesitatea modificării OUG 114/2018, Ordonanţă care pune România într-o foarte proastă lumină printre ţările Uniunii Europene, mai ales că deţinem în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului.
"Indexarea taxei la ROBOR ne îngrijorează foarte mult, întrucât limitează capacitatea Băncii Centrale de a-şi îndeplini obiectivele- stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară", se arată în scrisoare.
Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a anunţat că există consultări cu mediul de afaceri în ceea ce priveşte modificarea OUG nr. 114/2018. De asemenea, el a mai spus că Guvernul are discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pe tema soluţiilor aplicabile dacă administratorii celor şapte fonduri de pensii private Pilon II se retrag din cauza majorării de capital social pe care trebuie să o facă în conformitate cu prevederile actului normativ.
Totodată, Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naţionale, a precizat că pentru a deveni lege în urma dezbaterii în Parlament, OUG nr. 114/2018 necesită un aviz de legalitate din partea BNR.
"La Camera Deputaţilor va trebui să fie făcut şi un aviz de legalitate, o analiză de legalitate şi va trebui să fie respectată legea şi cu avizul Băncii Naţionale", a declarat Vasilescu.
"Ordonanţa 114 este actul nomativ cel mai curajos şi îndrăzneţ de după Revoluţie, având în vedere complexitatea domeniilor pe care le reglementează. (...) Există o deschidere pentru dialog din partea tuturor miniştrilor. (...) Ordonanţa susţine autoritătile publice locale (...) şi sectorul construcţiilor", a afirmat ministrul Finanţelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.