Furnizor şi distribuitor de gaze naturale, precum şi producător, furnizor şi distribuitor de electricitate, Premier Energy a derulat, în perioada 8 – 15 mai, o ofertă publică iniţială prin care a atras 695 milioane lei (aproape 140 milioane euro). Este cel mai mare IPO derulat la Bursa de Valori Bucureşti de o companie antreprenorială, în ultimii 5 ani. Acţiunile companiei au intrat la tranzacţionare sub simbolul bursier PE şi, începând de astăzi pot fi tranzacţionate de investitori prin intermediul brokerilor autorizaţi să tranzacţioneze la bursă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Compania Premier Energy (simbol bursier: PE), producător, echilibrator, distribuitor şi furnizor de electricitate, precum şi furnizor şi distribuitor de gaze naturale debutează astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în urma derulării cu succes a unui IPO în valoare de 695 milioane lei, cel mare mare IPO al unei companii antreprenoriale la BVB, în ultimii 5 ani. În cadrul ofertei care a precedat IPO-ul, în perioda 8-15 mai, au fost vândute un număr de 35,9 milioane de acţiuni, dintre care 25 de milioane de acţiuni nou emise, 6,25 milioane de acţiuni vândute de unicul acţionar şi 4,7 milioane de acţiuni supraalocate. Investitorii de retail au avut alocată o tranşă de 20% din ofertă şi, pe durata acesteia, au plasat ordine în valoare de 1,1 miliarde lei pentru ordine ce au însumat 51 de milioane de acţiuni”, anunţă compania.

Acţiunile companiei au intrat la tranzacţionare sub simbolul bursier PE şi, începând de astăzi pot fi tranzacţionate de investitori prin intermediul brokerilor autorizaţi să tranzacţioneze la bursă. 

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

 „Felicităm întreaga echipă Premier Energy şi pe toţi cei care au contribuit la succesul acestei oferte, de altfel, una dintre cele mai mari oferte derulate de către o companie antreprenorială la bursă. Listarea Premier Energy consolidează prezenţa companiilor din sectoarele de energie şi utilităţi la bursă, care au o importanţă strategică pentru România şi, totodată, demonstrează că bursa este unul dintre principalele canale de finanţare pentru companiile cu planuri ambiţioase. Ne bucură că am văzut şi de această dată un interes foarte ridicat din partea investitorilor de retail, ceea ce ne reconfirmă că piaţa noastră de capital are potential şi că românii îmbrăţisează din ce în ce mai mult ideea de investiţie la bursă”, spune Radu Hanga, preşedintele BVB.

Conform informaţiilor din prospectul de listare, suma atrasă va fi folosită pentru achiziţia de active de producţie a energiei regenerabile în România şi în Republica Moldova, precum şi pentru cheltuielile de capital destinate dezvoltării de active de generare a energiei regenerabile.

 „Zilele acestea, Bursa de Valori Bucureşti a fost din nou în centrul atenţiei datorită ofertei derulată de Premier Energy ale cărei acţiuni se trancţionează la Bursă începând de astăzi. Succesul ofertei a repus România în lumina reflectoarelor pe harta investitorilor instituţionali şi interesul mare din partea investitorilor de retail arată, încă o dată, că investitorii din România au un apetit ridicat pentru investiţii în companii listate la BVB. Suntem convinşi că această ofertă va contribui şi ea la creşterea numărului de investitori la bursă, care, în ultimii cinci ani, s-a triplat şi a ajuns la aproape 200.000. După un an 2023, cu rezultate foarte bune pentru BVB, şi o performanţă care a depăşit pieţele din regiune, un nou emitent de talia Premier Energy la bursă ne determină să fim încrezători în viitorul pieţei de capital din România”, declară Adrian Tănase, CEO BVB.

Potrivit lui Jose Garza, CEO Premier Energy, listarea la Bursa de Valori Bucureşti marchează un moment istoric pentru Premier Energy şi reflectă încrederea investitorilor în strategia de creştere sustenabilă a companiei.

”Fondurile atrase prin acest IPO ne vor permite să accelerăm investiţiile în energia regenerabilă şi să ne extindem operaţiunile în România şi Republica Moldova, contribuind astfel la tranziţia energetică a regiunii”, precizează el.

Grupul Premier Energy este unul dintre jucătorii de infrastructură energetică integrată vertical cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est. Grupul are o capacitate de producţie de energie electrică regenerabilă de peste 1.OOO MW în proprietate, administrare sau în dezvoltare în România şi Republica Moldova, şi totodată una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în domeniul furnizării de energie electrică regenerabilă din România şi Moldova.

„Succesul acestui IPO este o demonstraţie clară a interesului puternic al investitorilor pentru sectorul energetic din regiune. Cu fondurile obţinute, ne vom concentra în principal pe continuarea creşterii capacităţii noastre de producţie şi echilibrare a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate vertical. Avem mare încredere că această listare va aduce beneficii semnificative companiei, acţionarilor noştri şi comunităţilor pe care le deservim”, spune Peter Stohr, CFO al Premier Energy.

În România, grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale în ceea ce priveşte volumele şi dimensiunea reţelei cu peste 150.000 de locuri de consum. În Republica Moldova, grupul este cel mai mare distribuitor cu aproape un milion de locuri de consum şi cel mai mare furnizor de energie electrică cu peste 840.000 de clienţi reprezentând aproximativ 70% din populaţia Moldovei. Odată cu achiziţia CEZ Vânzare în România, Grupul deserveşte aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova, marea majoritate fiind reprezentată de gospodării şi întreprinderi de mici dimensiuni.

Strategia de afaceri a Grupului este aliniată cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU cu accent pe iniţiativele Pactului Verde European, care reprezintă propunerile UE de a implementa politici climatice clare pentru reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, prin respectarea de standardelor şi politicilor ESG.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.