Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile care implementează o directivă europeană ce oferă posibilitatea ca românii să monteze panouri fotovoltaice nu doar în locul unde au consumul, ci şi în alte locuri, urmând să fie făcută „compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor, a anunţat Virgil Popescu.
UPDATE - Prin acest act normativ se completează cadrul legal stabilit prin Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Energiei.
Prin adoptarea ordonanţei de urgenţă este adusă o contribuţie pentru îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră în modul cel mai rentabil şi în conformitate cu propriile circumstanţe ale României, cu mixurile energetice şi cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Totodată, prin completarea cadrului legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021 – 2030, este accelerată implementarea proiectelor de investiţii care se realizează prin finanţarea prevăzută în PNRR – Componenta 6 Energie, mai indică sursa citată.
ŞTIREA INIŢIALĂ - „Este vorba de implementarea directivei Red 2, din directiva de resurse regenerabile. Practic prin această directivă se stabileşte noul cadru de producere şi promovare în România a energiei regenerabile, atât în cadrul energiei electrice, cât şi în cadrul energiei termice precum şi în transportul de gaze naturale, vorbim de transportul de gaze naturale prin facilitarea transportului în amestec al aşa-ziselor gazelor verzi. În principal, este practic o ordonanţă de tehnică, dar aş vrea să subliniez un punct foarte important prins în această ordonanţă şi sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care îşi doresc să monteze energie regenerabilă, respectiv panouri fotovoltaice pentru autoconsum. Prin această directivă îşi pot monta panouri voltaice pentru autoconsum, nu numai în locaţia unde e consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite, urmând să se facă compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor. Într-o arie de distribuţie a unui distribuitor de energie electrică, un beneficiar poate să îşi instaleze mai multe centre de producere a energiei electrice pentru autoconsum şi beneficiază practic de energia produsă ori la o locaţie, ori în mai multe locaţii, dacă decide acest lucru. Venim în întâmpinarea cererilor mai multor consumatori care au venit la Ministerul Energiei, cât şi la Parlament şi le-am spus că prin această ordonanţă de implementare a directivei rezolvăm acest lucru”, a explicat Virgil Popescu, în debutul şedinţei de marţi a Executivului.
Ministrul Energiei a adăugat că „un alt punct important ar fi şi asta este din punct de vedere al contabilizării producţiei de energiei regenerabilă printr-o retehnologizare a unei capacităţi deja existente, prin creşterea capacităţii, diferenţa între capacitatea nouă creată şi capacitatea veche este considerată investiţie nouă, e considerată ca o unitate nouă”.
„Practic creşte producţia de energie regenerabilă şi se contabilizează pe total suplimentar. Sunt două aspecte importante vis a vis de acest lucru. Sunt mai multe lucruri care duc la încurajarea producerii energiei regenerabile. Mai multe ministere sunt implicate în implementarea aceste ordonanţe. Vom lucra împreună cu Ministerul Dezvoltării pentru partea de încălzire-răcire a locuinţelor. Evident cu Ministerul Mediului, vorbind de energie regenerabilă, iar schemele de finanţare şi instrumentele financiare sunt deja existente pe piaţă, urmând să implementăm şi contractele pentru diferenţă, tocmai pentru a putea încuraja creşterea susţinută a energiei regenerabile”, a mai precizat Popescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.