Polonia vrea să obţină sprijinul Germaniei pentru a aplica sancţiunile UE asupra secţiunii polono-germane a conductei de ţiţei Drujba, astfel încât Varşovia să poată renunţa la un acord de cumpărare a petrolului rusesc anul viitor fără a plăti penalităţi, au spus două surse familiare cu discuţiile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sursele au mai spus că cele două ţăria se apropie de un acord ca Polonia să coordoneze livrările maritime de petrol către Germania, prin Gdansk şi o parte din Drujba, pentru a facilita achiziţionarea de către Polonia a rafinăriei Schwedt, deţinută de Rusia, din Germania.

UE s-a angajat să nu mai cumpere petrol rusesc pe rute maritime începând cu 5 decembrie, dar Drujba este în prezent scutită de sancţiuni. Aceasta reprezintă o problemă pentru rafinatorul polonez PKN Orlen, care are o înţelegere pe termen lung pentru achiziţionarea de petrol rusesc prin conductă şi ar trebui să plătească penalităţi pentru a încălca contractul.

Dacă UE ar impune sancţiuni Drujba, sau cel puţin secţiunii sale de nord, care aprovizionează Polonia şi Germania, ambele ţări ar putea să iasă din angajamentele lor de import de petrol rusesc fără penalităţi.

Secţiunea de sud a conductei aprovizionează Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă care, spre deosebire de Polonia şi Germania, ar avea dificultăţi să îşi diversifice importurile de petrol.

Potrivit surselor, Ministerul polonez al Climei şi Ministerul german al Economiei se află în etapa finală a discuţiilor privind un memorandum de înţelegere privind logistica petrolului, care ar putea debloca fluxurile non-ruseşti şi ar putea ajuta rafinăria poloneză să-şi urmărească interesul pentru Schwedt.

Germania îşi menţine angajamentul să nu mai folosească petrolul rusesc din 2023 şi lucrează la o soluţie cu Polonia pentru a asigura aprovizionarea cu Schwedt, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei la Berlin.

Îndeplinirea angajamentelor Poloniei şi Germaniei de a opri cumpărarea petrolului rusesc necesită o reglementare la nivelul UE şi ambele ţări cooperează pentru a realiza acest lucru, a declarat vineri Ministerul polonez al Climei.

Germania a pus Schwedt sub o tutelă de şase luni, fără să naţionalizeze rafinăria şi caută modalităţi de a o aproviziona cu petrol.

Polonia şi Germania au promis în primăvară că vor încerca să pună capăt importurilor de petrol ruseşti prin partea nordică a Drujba până la sfârşitul anului, dar Orlen rămâne legată de contractul său cu compania rusă de petrol şi gaze Tatneft.

Rafinăria poloneză a nominalizat provizii pentru Drujba pentru 2023, aşa cum este stipulat în contract, dar acestea s-ar opri dacă conducta ar fi lovită de sancţiuni, a spus una dintre surse.

Orlen a refuzat să comenteze vineri. Compania şi-a redus deja dependenţa de petrolul rusesc la 30% din necesarul său, înlocuindu-l cu livrări din Arabia Saudită şi Norvegia, printre altele.

Ziarul Kommersant a scris la începutul acestei luni că Orlen a depus o cerere către operatorul rus de conducte petroliere Transneft pentru furnizarea a 3 milioane de tone de petrol Poloniei prin Drujba, în 2023.

Controlul asupra Schwedt, care faprovizionează şi vestul Poloniei, ar spori capacitatea de rafinare a lui Orlen şi controlul asupra fluxurilor de petrol şi a produselor sale din regiune cu active în Polonia, Republica Cehă, Lituania şi Germania.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.