Într-o inversare majoră de atitudine, platforma de socializare X a lui Elon Musk a declarat Curţii Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de a opri răspândirea dezinformării şi a cerut unui judecător să ridice interdicţia asupra platformei, potrivit unui document văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miliardarul s-a opus mai bine de cinci luni la ceea ce el numea ”cenzură”, într-o ceartă cu un judecător pe una dintre cele mai mari şi mai râvnite pieţe ale X.

Instanţa a blocats accesul brazilienilor la platformă la sfârşitul lunii august. O decizie a instanţei cu privire la revenirea X este încă în aşteptare, dar persoanele apropiate lui Musk din Brazilia cred că serviciul ar putea fi restabilit în câteva zile.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Joi târziu, X a spus că accesul la platformă în Brazilia ”este esenţial pentru o democraţie înfloritoare” şi că respectă suveranitatea ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea.

”Vom continua să apărăm libertatea de exprimare şi procesul echitabil al legii prin procese legale”, a adăugat echipa de afaceri globale a companiei, într-o postare pe platformă.

Judecătorul Alexandre de Moraes, care a condus o cruciadă locală împotriva atacurilor percepute asupra democraţiei şi a utilizării politice a dezinformarii, a interzis platforma numită anterior Twitter după ce Musk a închis birourile X din Brazilia.

Bătălia judiciară a afectat în cele din urmă o altă afacere proeminentă controlată de Musk, furnizorul de internet prin satelit Starlink, ale cărui conturi au fost îngheţate de Moraes, într-o mişcare care l-a determinat pe Musk să-l catalogheze drept ”dictator”.

Reclamaţia din Brazilia a fost doar una dintr-o serie de confruntări recente dintre Musk, care se consideră un campion al libertăţii de exprimare, şi guverne, inclusiv din Australia şi Marea Britanie, care încearcă să prevină răspândirea dezinformării online.

Brazilia a fost a şasea cea mai mare piaţă a X la nivel global, cu aproximativ 21,5 milioane de utilizatori.

”Lui Musk îi era frică să piardă cota de piaţă, şi-a dat seama că aceasta a fost o bătălie aiurea şi că brazilienii nu întorc spatele judecătorului Alexandre de Moraes, aşa cum se aşteptase el”, a declarat Thiago de Aragao, cercetător senior la Centrul pentru Strategii şi Studii Internaţionale la Washington.

Într-o ultimă încercare de a ocoli interdicţia lui Moraes, X a folosit servicii cloud oferite de terţi, permiţând brazilienilor să acceseze platforma sa, în ciuda interdicţiei, dar încercarea a fost de scurtă durată, mai ales după ce Moraes a ameninţat că va impune amenzi mari companiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, X a trecut la o atitudine mai conciliantă, desemnând un reprezentant legal local, aşa cum ceruse Moraes.

În documentul trimis Curţii Supreme din Brazilia, compania controlată de Musk a declarat că a blocat nouă conturi investigate într-o anchetă privind discursul instigator la ură şi dezinformare.

"Retragerea lui este pozitivă. Indiferent dacă cineva este de acord cu asta sau nu, legea trebuie respectată, nu sfidată", a declarat Rubens Barbosa, fost ambasador brazilian în Statele Unite, pentru Reuters.

Potrivit unor două persoane familiare cu gândirea lui Musk, miliardarul va adopta o abordare foarte diferită odată ce X se va întoarce în Brazilia, adăugând că ar putea fi încă combativ, dar probabil că va încerca să respecte legea.

”De acum înainte se va lupta în instanţe”, a spus unul dintre oameni. X nu a răspuns la o solicitare de comentariu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.