Planurile Rusiei de reducere a emisiilor de carbon necesită investiţii anuale de 1.000 de miliarde -4.000 de miliarde de ruble pe an (13,4-53,6 miliarde de dolari), a anunţat joi banca centrală rusă, transmite Reuters.
Schimbările climatice reprezintă o problemă serioasă pentru Rusia, a cărei economie se bazează în mare măsură pe producţia de petrol şi gaze, precum şi pe minerit. O parte din această infrastructură este construită pe permafrost, care este vulnerabil la creşterea temperaturilor.
Rusia, al patrulea cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, va utiliza de la 1% la 2% din produsul său intern brut pentru a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2050, în scenariul principal aprobat de guvern.
”O astfel de investiţie va necesita o finanţare activă din partea băncilor ruse şi a sectorului financiar în ansamblu”, a arătat banca centrală într-un raport privind stabilitatea financiară.
Deşi sectorul bancar rus are capital suficient, proiectele ”verzi” ar putea întâmpina dificultăţi în asigurarea împrumuturilor din cauza riscurilor ridicate, cum ar fi transparenţa insuficientă, consideră banca centrală.
Ministerul Economiei a avertizat că Rusia nu va deveni o economie cu emisii zero până în 2050 şi, dacă îşi propune să atingă acest obiectiv, riscă să piardă stabilitatea macroeconomică şi creşterea durabilă.
Companiile ruse cu afaceri care au un impact negativ asupra mediului au început deja să implementeze principiile dezvoltării durabile, dar integrarea lor în agenda climatică globală rămâne scăzută, a spus banca centrală.
”Această situaţie trebuie schimbată, altfel sectorul financiar (rus) s-ar putea confrunta cu riscuri mari pe termen mediu”, mai arată raportul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.