Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a stabilit un plafon maxim de 406,12 milioane lei (85,5 milioane euro) pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat în dezbatere de minister.
Astfel, plafoanele aferente fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal notificate Comisiei Europene sunt: 33,43 milioane euro pentru soia; 16,35 milioane euro pentru lucernă; 440.000 euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe şi fasole boabe; 196.560 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră; 4,9 milioane euro pentru orez; 840.000 euro pentru sămânţă de cartof.
De asemenea, pentru sfeclă de zahăr, plafonul a fost stabilit la 18,75 milioane euro; 131.760 euro pentru hamei; 1,44 milioane euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp; 53.650 euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp; 3,45 milioane euro pentru legume cultivate în sere şi solarii (tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă); 510.000 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre; 4,99 milioane euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
”Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor la suprafeţele eligibile pentru anul 2019”, arată proiectul.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ar putea începe plata subvenţiilor de tip sprijin cuplat pentru Campania 2019 după 31 martie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.