Medicamentul experimental al Pfizer pentru o afecţiune comună, care pune viaţa în pericol, care îi face pe pacienţii cu cancer să-şi piardă pofta de mâncare şi să scadă în greutate, a arătat rezultate pozitive într-un studiu în fază de mijloc, a declarat sâmbătă producătorul de medicamente, citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pacienţii cu această afecţiune, numită caşexie canceroasă, care au urmat tratamentul Pfizer au observat îmbunătăţiri ale greutăţii corporale, masei musculare, calităţii vieţii şi funcţiei fizice, potrivit producătorului de medicamente.

Rezultatele ar putea deschide calea pentru ca medicamentul, un anticorp monoclonal numit ponsegromab, să devină primul tratament aprobat în SUA special pentru caşexia cancerului.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Afecţiunea afectează aproximativ 9 milioane de oameni din întreaga lume, iar 80% dintre pacienţii cu cancer care suferă de ea ar putea să moară în decurs de un an de la diagnosticare, potrivit companiei.

Pacienţii cu caşexie canceroasă nu mănâncă suficientă hrană pentru a satisface nevoile energetice ale organismului, provocând pierderi semnificative de grăsime şi muşchi şi lăsându-i slăbiţi, obosiţi şi, în unele cazuri, incapabili să desfăşoare activităţile zilnice.

Caşexia cancerului este definită în prezent ca o pierdere de 5% sau mai mult în greutate corporală în ultimele şase luni la pacienţii cu cancer, împreună cu simptome precum oboseala, potrivit Institutului Naţional al Cancerului.

Simptomele bolii pot face ca tratamentele pentru cancer să fie mai puţin eficiente şi să contribuie la rate mai scăzute de supravieţuire, a spus Pfizer.

”Am vedea că ponsegromab se potriveşte în tratamentul pacienţilor cu cancer, abordând cu adevărat această nevoie nesatisfăcută în caşexie şi, prin aceasta, îmbunătăţindu-le starea de bine, capacitatea lor de a avea grijă de ei înşişi şi, de asemenea, am spera în capacitatea lor de a tolera mai mult tratament”, a declarat Charlotte Allerton, directorul Pfizer pentru descoperiri şi dezvoltare timpurie, într-un interviu.

Pfizer nu a dezvăluit oportunitatea de venituri estimată a medicamentului, care ar putea fi aprobat pentru diferite utilizări.

Compania a prezentat datele sâmbătă, la Congresul Societăţii Europene pentru Oncologie Medicală 2024, o conferinţă de cercetare a cancerului desfăşurată la Barcelona, ​​Spania.

Rezultatele au fost publicate şi în The New England Journal of Medicine.

Studiul de fază a doua a urmărit 187 de persoane cu cancer pulmonar fără celule mici, cancer pancreatic sau cancer colorectal şi niveluri ridicate ale unui factor cheie de caşexie, numit factor de diferenţiere de creştere 15 sau GDF-15. Este o proteină care se leagă de un anumit receptor din creier şi are un impact asupra apetitului, potrivit Allerton.

După 12 săptămâni, pacienţii care au luat cea mai mare doză de ponsegromab - 400 de miligrame - au observat o creştere a greutăţii cu 5,6% în comparaţie cu cei care au primit un placebo.

Pacienţii care au luat o doză de 200 de miligrame sau 100 de miligrame de medicament au înregistrat o creştere de aproximativ 3,5% şi, respectiv, 2% a greutăţii corporale, comparativ cu grupul placebo.

Allerton a spus că un grup de lucru de experţi defineşte o creştere în greutate mai mare de 5% ca o ”diferenţă semnificativă din punct de vedere clinic la pacienţii cu cancer cu caşexie”.

 Ea a adăugat că efectul medicamentului asupra altor măsuri de bunăstare, cum ar fi creşterea apetitului şi activitatea fizică, este ”cu adevărat ceea ce ne oferă încurajarea”.

Pfizer a spus că nu a observat niciun efect secundar semnificativ al medicamentului.

Reacţiile adverse legate de tratament au apărut la 8,9% dintre persoanele care au luat un placebo şi la 7,7% dintre cei care au luat tratamentul Pfizer, a spus compania.

Compania a spus că discută cu autorităţile de reglementare planuri de dezvoltare a medicamentului în faza avansată şi îşi propune să înceapă studii în 2025 care să poată fi folosite pentru a le depune pentru aprobare.

Pfizer studiază, de asemenea, ponsegromab într-un studiu de fază a doua la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, care pot suferi şi de caşexie.

Medicamentul Pfizer acţionează prin reducerea nivelurilor de GDF-15. Pfizer consideră că acest lucru poate îmbunătăţi apetitul şi poate permite pacienţilor să menţină şi să câştige în greutate.

”Pentru cei mai mulţi dintre noi, avem niveluri scăzute de GDF-15 în ţesuturile noastre atunci când suntem sănătoşi, dar într-adevăr vedem această reglare crescută a GDF-15 în mai multe dintre aceste afecţiuni cronice şi, în acest caz, cancer.” spuse Allerton.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.