Peste un milion de chilieni au cerut joi să îşi retragă o parte din contribuţiile la fondurile de pensii, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus, în conformitate cu o nouă lege controversată, relatează Reuters.
În faţa birourilor Administratorilor de Fonduri de Pensii (AFP) din Santiago s-au format cozi lungi, chilienii dorind să profite de noua lege. Măsura de urgenţă permite retragerea a până la 10% din contribuţii.
”În primele ore, peste 1,1 milioane de membri au putut să îşi depună cu succes cererea”, a declarat Fernando Larraín, preedintele asociaţiei managerilor de fonduri de pensii din Chile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Site-urile mai multor administratori de fonduri s-au blocat joi dimineaţa, din cauza numărului mare de accesări, iar companiile au prezentat scuze din acest motiv.
Larrain a spus că va dura 10 zile lucrătoare pentru efectuarea primelor plăţi. Autorităţile anticipează că banii care vor ajunge la oameni vor contribui la susţinerea economiei.
Mai mulţi economişti şi-au revizuit în creştere estimările referitoare la PIB, anticipând o creştere a cheltuielilor de consum.
Guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Sebastian Pinera s-a opus acestei legi, afirmând că va susţine cetăţenii din bugetul de stat. Guvernul a avertizat şi în privinţa impactului pe termen lung al profitabilităţii şi a nivelului deja scăzut al pensiilor medii.
Sondajele de opinie arată însă că aproape 9 din 10 chilieni intenţionează să folosească fondurile, majoritatea pentru a plăti pentru bunuri şi servicii de bază.
Sistemul privatizat de pensii din Chile creat în timpul dictatorului Augusto Pinochet a fost apreciat deseori ca fiind un model, dar a fost şi criticat putwrnic în ultimii ani din cazua pensiilor mici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.