Operatorul Orange, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Campus al Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), au deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile şi companiile pot să testeze soluţiile bazate pe tehnologia 5G. Grupul Orange a anunţat încă din februarie că deschide nouă laboratoare Orange 5G, în regiuni din Europa în care Grupul Orange este prezent, din care unul în România, prin care firmele şi ceretătorii pot testa utilitatea adusă de tehnologia 5G.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Orange în parteneriat cu Institutul de Cercetare Campus al Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB) au deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile şi companiile pot să inoveze şi să testeze soluţiile bazate pe tehnologia 5G. 5G Lab face parte dintr-o iniţiativă internaţională a Orange care îşi propune să sprijine actorii economici şi cercetătorii în descoperirea valorii, utilităţii şi oportunităţilor aduse de 5G în dezvoltarea soluţiilor care vor face diferenţa într-o economie digitală”, a informat Orange Romania.

5G Lab, găzduit în Institutul de Cercetare Campus al UPB, are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în reţeaua comercială în viitor, însă astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator: 5G Standalone Private Mobile Radio - componenta core a infrastructurii 5G; 5G New Radio - componenta de acces radio a infrastructurii 5G; Componentele de Open RAN şi Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware permit virtualizarea funcţionalităţii reţelei radio sau reţelei core şi au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) şi pe interfeţe deschise; Edge Computing joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanţei dintre utilizatori (aplicaţii) şi servicii (date) şi facilitează garantarea latenţelor şi debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii şi aplicaţii.

”Arhitectura de telecomunicaţii avansată, prezentă în 5G Lab, sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, oraşe inteligente, maşini autonome, transport şi logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc. În prezent, mai multe companii româneşti, startup-uri şi cercetători deja derulează, alături de Orange România, proiecte 5G cu focus pe siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, transport fluvial şi maritim coordonat de la distanţă, mobilitate urbană, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0”, mai informează compania.

Pe site-ul laboratorului vor fi deschise mai multe apeluri de identificare proiecte şi colaborări care să beneficieze de infrastructura deschisă şi de expertiza echipei din laborator. Sunt urmărite 3 tipuri de apeluri: pentru companii, pentru startup-uri şi pentru proiecte de cercetare. 

Lansarea din România a 5G Lab este parte dintr-un program extins, dezvoltat de Grupul Orange, care îşi propune lansarea a nouă laboratoare Orange 5G Lab în Europa. Cercetătorii, companiile şi startup-urile vor putea să-şi testeze soluţiile şi serviciile, dar şi să descopere noi utilizări ale 5G într-un ecosistem bazat pe co-inovare, ce-i va ajuta să-şi transforme modelul de business şi procesele.

”Prin 5G Lab aducem în prezent, într-un mediu de laborator, o arhitectură de reţea unică în România, deschisă pentru testare. Inovaţia şi proiectele de cercetare pe care le desfăşurăm ne permit să descoperim alături de clienţii şi partenerii noştri cum pot contribui reţelele viitorului la crearea unor servicii digitale cu o experienţă îmbunătăţită a utilizatorilor, la eficientizare a proceselor şi la un mai bun management al resurselor şi a eficienţei energetice”, spune Emmanuel Chautard, chief technology officer Orange România.

 În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă în Bucureşti, acoperit 100% 5G, şi în alte 14 oraşe: Bragadiru, Braşov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popeşti-Leordeni, Predeal, Timişoara şi Voluntari.

”Misiunea Universităţii Politehnica din Bucureşti a fost gândită ca o îmbinare între educaţie, cercetare şi inovaţie, fapt ce reprezintă cheia către o societate şi o economie a cunoaşterii. Institutul de cercetare Campus a fost înfiinţat pentru ca cercetătorii să îşi poată dezvolta soluţiile şi produsele într-un mediu în care cercetarea poate fi dusă rapid în piaţă. Cercetarea în domeniul 5G este esenţială pentru a dezvolta noi soluţii pentru reţelele viitorului, dar şi pentru accelerarea procesului de digitalizare. Echipele din Institutul de Cercetare Campus sunt implicate în procesul de cercetare dincolo de reţelele 5G, iar dezvoltarea laboratorului 5G împreuna cu Orange va conduce la validarea şi testarea soluţiilor de cercetare pentru ca acestea să poată fi transferate cât mai repede în piaţă”, afirmă Tudor Prisecaru, preşedintele senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti

Institutul de Cercetare pentru Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative este parte a Universităţii Politehnica din Bucureşti şi are ca obiectiv promovarea unui mediu inteligent de control, integrare şi coordonare a grupurilor de cercetare multi şi interdisciplinare din cadrul UPB. Prin acest obiectiv, institutul îşi propune creşterea şi diversificarea ofertei inovatoare a UPB, precum şi stimularea accesului întreprinderilor la produsele activităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare ale universităţii. Institutul are un număr de 42 de laboratoare de cercetare de la nanomateriale şi nanostructuri, până la Inteligenţă artificială, Comunicaţii sau Energie Verde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.