Operatorii din turismul balnear au cerut menţinerea actualei baze de calcul a redevenţei geotermale, la procentaj din valoarea apei extrase, aceştia considerând că redevenţa calculată la volum de 1 euro/mc apă, prevăzută în proiectul de lege a redevenţelor pus în dezbatere publică, ar face nerentabilă utilizarea apelor geotermale, din motive tehnico-economice.
Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi operatorii din turismul balnear au avut consultări, la Ministerul Turismului, referitor la redevenţele aplicate resurselor hidrotermale şi impactul acestora asupra activităţilor turistice şi comunităţilor locale.
”În sistemul procentual firmele ar accepta o majorare a redevenţei actuale, de 5% din producţie”, a informat Ministerul Economiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Oficialii ministerului spun că vor ţine cont de propunerile operatorilor din turismul balnear.
”Ministerul Economiei preia toate propunerile primite şi va definitiva modul de calcul şi valoarea redevenţei orientative din proiect, în urma analizării soluţiilor rezultate din procedura de dezbatere publică”, precizează instituţia.
La consultări au participat reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Turismului, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), cât şi reprezentanţi ai patronatelor, organizaţiilor şi asociaţiilor interesate de taxarea resurselor hidrominerale.
Cazarea în staţiunile balneare din România s-ar scumpi de câteva ori, iar turismul balnear ar fi distrus, dacă s-ar aproba sistemul de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale în forma în care este prezentat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, a declarat recent pentru News.ro preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.
Operatorii ar trebui să plătească la bugetul de stat o redevenţă de 1 euro pe metrul cub de apă geotermală extrasă, de 2 euro pe metrul cub la apele terapeutice, la apa medicinală redevenţa ar fi de 3 euro pe metrul cub, în timp ce redevenţa pentru apa minerală naturală şi pentru apa de izvor şi de masă ar fi de 4 euro/mc, potrivit proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...