OPEC şi-a revizuit în creştere prognoza privind creşterea cererii de petrol din China în 2023, ca urmare a relaxării restricţiilor legate de Covid-19 din ţară, dar a lăsat neschimbată estimarea la nivel global, invocând potenţiale riscuri de încetinire a creşterii economice mondiale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cererea mondială de petrol va creşte în 2023  cu 2,32 milioane de barili pe zi (bpd), sau cu 2,3%, a anunţat Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, într-un raport lunar.

Estimarea este neschimbată faţă de prognoza de luna trecută.

În timp ce cererea mai mare a Chinei ar putea susţine piaţa petrolului, preţurile ţiţeiului au scăzut în această săptămână, deoarece prăbuşirea Silicon Valley Bank a stârnit temeri cu privire la o nouă criză financiară.

OPEC a semnalat potenţiale riscuri de scădere pentru economia mondială, din creşterea ratelor dobânzilor.

”Redeschiderea Chinei, ca urmare a ridicării politicii stricte zero-Covid-19, va adăuga un impuls considerabil creşterii economice globale”, a spus OPEC în raport.

”Creşterile rapide ale ratelor dobânzilor şi ale nivelului datoriilor globale ar putea provoca efecte negative semnificative şi pot avea un impact negativ asupra dinamicii creşterii globale”, a adăugat OPEC.

Organizaţia se aşteaptă ca cererea de petrol din China să crească cu 710.000 bpd în 2023, peste de prognoza de luna trecută de 590.000 bpd şi o contracţie în 2022.

Raportul de luna trecută a îmbunătăţit, de asemenea, prognoza referitoare la cererea chineză.

Totalul global a rămas neschimbat din cauza revizuirilor în scădere în alte părţi, inclusiv în Statele Unite şi Europa.

OPEC a fost precaută cu privire la perspectivele economice, lăsând prognoza de creştere globală pentru 2023 la 2,6%.

Raportul a menţionat că Rezerva Federală a SUA a gestionat cu succes o încetinire a inflaţiei, ca printre potenţiali factori de creştere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.