OPEC şi-a menţinut previziunile privind creşterea relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024 şi anul viitor, afirmând miercuri că creşterea economică rezistentă şi călătoriile aeriene vor sprijini utilizarea combustibilului în lunile de vară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a declarat într-un raport lunar că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,25 milioane barili pe zi (bpd) în 2024 şi cu 1,85 milioane barili pe zi în 2025.

Ambele prognoze au rămas neschimbate faţă de luna trecută.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Se preconizează că o mobilitate puternică şi călătoriile aeriene în emisfera nordică ,în timpul sezonului de vară/vacanţă, vor stimula cererea de combustibili de transport şi vor stimula creşterea în Statele Unite”, a spus OPEC în raport.

Prognozatorii petrolului sunt împărţiţi mai mult decât de obicei în privinţa creşterii cererii de petrol pentru acest an şi pe termen mediu, parţial din cauza diferenţelor legate de ritmul tranziţiei mondiale la combustibili mai curaţi.

Miercuri mai devreme, BP a declarat că cererea de petrol va atinge vârful anul viitor.

OPEC+, care grupează OPEC şi aliaţi precum Rusia, a implementat o serie de reduceri de producţie de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa.

Grupul a convenit pe 2 iunie să prelungească cea mai recentă reducere de 2,2 milioane bpd până la sfârşitul lunii septembrie şi să o elimine treptat din octombrie.

OPEC şi-a ridicat, de asemenea, prognoza pentru creşterea economică mondială în acest an la 2,9%, de la 2,8%, şi a spus că există un potenţial de creştere pentru acest ritm, invocând un impuls în afara ţărilor dezvoltate în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Ritmul de creştere economică din marile economii a rămas rezistent în prima jumătate a anului. Această tendinţă susţine o traiectorie generală pozitivă de creştere pe termen scurt", a spus OPEC.

Preţul petrolului a fost constant după publicarea raportului OPEC, ţiţeiul Brent tranzacţionându-se sub 85 de dolari pe baril.

Prognozele OPEC sunt la vârful aşteptărilor industriei şi, deşi nu a prognozat un calendar pentru momentul în care cererea va atinge vârful, BP se aşteaptă la acest lucru anul viitor, în ambele scenarii principale din raportul său anual Energy Outlook, publicat miercuri.

Agenţia Internaţională pentru Energie, care reprezintă ţările industrializate, se aşteaptă la o creştere mult mai mică a cererii în 2024 decât OPEC, de 960.000 bpd, şi urmează să furnizeze o actualizare a opiniilor sale joi.

Raportul OPEC indică un deficit de aprovizionare cu petrol în următoarele luni şi în 2025 - un deficit mai mare decât deficitul anticipat marţi de prognoza guvernului SUA.

Raportul OPEC prevede, de asemenea, cererea de ţiţei OPEC+, sau ţiţei din OPEC plus ţările aliate care lucrează cu aceasta, la 43,6 milioane bpd în al treilea trimestru, mult mai mult decât produce în prezent grupul, potrivit raportului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.