Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi (OPEC+) ar putea extinde reducerile existente de producţie a petrolului în acest weekend, au declarat delegaţii şi analiştii pentru CNBC, chiar dacă accentul se mută de la tensiunile din Orientul Mijlociu la cererea de vară, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, urma să se întrunească în persoană la Viena, pe 1 iunie, dar săptămâna trecută a mutat întâlnirea pe 2 iunie.

Producătorii OPEC+ implementează în prezent o reducere combinată a producţiei de 5,86 milioane de barili  de petrol pe zi.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Doar 2 milioane de barili pe zi din aceste reduceri reprezintă angajamente unanime în cadrul politicii grupului OPEC şi expiră la sfârşitul acestui an.

Restul sunt reduceri voluntare efectuate de un subset al alianţei.

O reducere a producţiei de petrol de 1,66 milioane pe baril este în vigoare până la sfârşitul anului 2024, iar 2,2 milioane de barili pe zi au fost tăiate până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru.

Participanţii de pe piaţă urmăresc dacă această ultimă reducere va fi prelungită pentru încă un trimestru, pe fondul creşterilor estimate ale cererii.

”În luna iunie, China ar fi în mare parte fără activităţi de întreţinere a rafinăriilor, consumul din SUA se îmbunătăţeşte pe măsură ce vara se apropie, aşa că luna iunie ar trebui să înregistreze deja solduri negative ale ţiţeiului. Şi apoi august este luna de vârf pentru oferta strânsă”, a declarat Viktor Katona, analist principal pentru ţiţei la Kpler, pentru CNBC.

Coaliţia OPEC+ urmăreşte, de asemenea, respectarea cotelor de către membrii individuali, cerând supraproducătorilor să implementeze reduceri suplimentare.

Irakul şi Kazahstanul au planuri detaliate de compensare.

Trei delegaţi ai OPEC+, care au vorbit în mod anonim din cauza sensibilităţii discuţiilor, au declarat pentru CNBC că reducerile aprovizionării cu 2,2 milioane de barili pe zi vor fi probabil prelungite, un al patrulea spunând că acesta este scenariul anticipat de piaţă. Un delegat a recunoscut probabilitatea unei oferte strânse pe piaţă în a doua jumătate a anului, dar a remarcat că preocupările legate de cerere au persistat până de curând.

Cel mai recent raport lunar al pieţei petrolului din luna mai al OPEC prevede o creştere a cererii cu 2,25 milioane de barili pe zi în acest an, în timp ce raportul privind piaţa petrolului al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, cu sediul la Paris, indică o cerere de doar 1,06 milioane de barili pe zi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.