OPEC+ a convenit să amâne cu două luni o creştere planificată a producţiei de petrol, care era programată în octombrie, a anunţat joi grupul de producători, după ce preţurile ţiţeiului au atins cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni, adăugând că ar putea întrerupe sau inversa în continuare creşterile, dacă va fi necesar, transmite Reuters.
Preţurile petrolului au scăzut împreună cu alte clase de active din cauza preocupărilor legate de o economie globală slabă şi de date slabe din China, cel mai mare importator de petrol din lume.
Opt membri ai OPEC+, care este alcătuit din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi conduşi de Rusia, care trebuia să crească producţia din octombrie, au avut o întâlnire virtuală joi, a anunţat OPEC într-un comunicat.
”Cele opt ţări participante au convenit să-şi prelungească reducerile suplimentare voluntare de producţie de 2,2 milioane de barili pe zi timp de două luni, până la sfârşitul lunii noiembrie 2024”, a spus OPEC.
Ştirea a ridicat preţul petrolului cu peste 1 dolar pe baril, contractele futures Brent tranzacţionând la peste 74 de dolari înainte de a-şi reduce câştigurile. Preţul petrolului Brent a scăzut miercuri la cel mai redus nivel din acest an.
Creşterea de producţie planificată de OPEC+ pentru octombrie era de 180.000 bpd, o fracţiune din producţia de 5,86 milioane bpd pe care o reţine, egală cu aproximativ 5,7% din cererea globală, pentru a susţine piaţa pe fondul incertitudinii legate de cerere şi a ofertei în creştere din afara grupului.
Săptămâna trecută, OPEC+ intenţiona să continue planul de creştere a producţiei de petrol. Dar încrederea fragilă a pieţei de petrol cu privire la perspectiva unei oferte mai mari din partea OPEC+ şi încheierea unei dispute care stopează exporturile libiene, împreună cu perspectivele de slăbire a cererii, au stârnit îngrijorare în cadrul grupului, au spus surse.
Miniştrii OPEC+ vor organiza o şedinţă a grupului pentru a decide politica sa de producţie pe 1 decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.