OMV Petrom va distribui dividende de bază record de aproximativ 2,8 miliarde de lei aferente anului financiar 2024, reprezentând 66% din profitul net al grupului, au decis acţionarii.
”Adunările generale ale acţionarilor OMV Petrom S.A. - ordinară şi extraordinară - au aprobat toate propunerile înaintate de directorat, inclusiv distribuirea de dividende record, în sumă de 2,8 miliarde de lei aferente anului financiar 2024, precum şi bugetul pe 2025, care prevede investiţii de 8,1 miliarde de lei, în creştere cu peste 20% faţă de anul precedent”, anunţă compania.
Adunarea Generală a aprobat distribuirea unui dividend de bază pentru anul financiar 2024 în valoare brută de 0,0444 lei/acţiune, rezultând un randament al acţiunii de 6,3%. Dividendele se vor plăti începând cu 3 iunie 2025, către acţionarii înregistraţi la Depozitarul Central S.A. la data de 13 mai 2025.
Valoarea brută a dividendului de bază este cu 7,5% mai mare faţă de anul precedent.
„Am încheiat 2024 cu rezultate operaţionale solide şi am înregistrat progrese importante în implementarea Strategiei 2030. Proiecte strategice, precum Neptun Deep, avansează conform planului. OMV Petrom este un jucător important pentru asigurarea securităţii energetice a României. Angajamentul nostru este să creăm valoare pentru toţi acţionarii noştri şi pentru România. Adunarea Generală este un moment important, în care fiecare acţionar, inclusiv cei minoritari, are ocazia de a participa activ la deciziile care modelează viitorul companiei”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Valoarea totală a dividendelor pentru 2024 se ridică la 2,8 miliarde de lei, reprezentând 66% din profitul net şi 43% din fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare operaţional ale Grupului OMV Petrom din 2024. Din această sumă, aproximativ 1,2 miliarde de lei vor reveni acţionarilor români, care deţineau la 31 decembrie 2024 peste 44% din acţiunile companiei. Peste 570 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acţiunile OMV Petrom S.A.
Adunarea Generală a aprobat şi bugetul pe 2025 al OMV Petrom SA, care prevede investiţii de aproximativ 8,1 miliarde de lei, în creştere cu peste 20% faţă de 2024. Circa 70% din investiţiile din 2025 vor fi direcţionate către segmentul Explorare şi Producţie. Sunt planificate etape importante în dezvoltarea Neptun Deep – un proiect strategic pentru OMV Petrom şi pentru România: a început forajul sondelor de producţie, platforma de producţie este în construcţie, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice, se lucrează la construcţia navei suport pentru operaţiunile de producţie, precum şi la construcţia staţiei de măsurare a gazelor naturale.
Dat fiind că mandatele actuale ale tuturor membrilor Consiliului de Supraveghere expiră la data de 28 aprilie 2025, în AGOA a fost votată componenţa Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom pentru următorul mandat de patru ani, începând cu data de 28 aprilie 2025 până la data de 28 aprilie 2029, precum şi remuneraţia acestora pentru anul curent 2025.
Au primit un nou mandat: Sorin Dumitru Elisei, Berislav Gaso, Răzvan Eugen Nicolescu, Alfred Stern, Katja Tautscher, Martijn van Koten, Jochen Weise. Lor li se adaugă doi noi membri: Christine Catasta şi Teodora Elena Preoteasa.
În cadrul AGOA a fost aprobată şi renumirea KPMG Audit SRL ca auditor financiar pentru auditul situaţiilor financiare 2025.
Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor OMV Petrom, convocată în aceeaşi zi, a aprobat actualizarea Actului Constitutiv al companiei. Modificările reflectă actualizarea obiectului de activitate în conformitate cu noua Clasificare a activităţilor din economia naţională - CAEN Rev. 3, ce a intrat în vigoare în ianuarie 2025, precum şi actualizarea activităţilor secundare, în acord cu aceasta şi cu evoluţia modelului de afaceri.
Obiectul principal de activitate al companiei a rămas acelaşi şi sub codificarea CAEN Rev. 3 “0610 - Extracţia petrolului brut”, ce include activităţile de explorare şi exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţin peste 44% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 23,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 44 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de euro.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.