Combinatul petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea şi-a planificat investiţii de 3,95 milioane euro până în anul 2022, potrivit raportului de sustenabilitate publicat pe site-ul companiei.
La nivelul anului trecut, investiţiile de mediu s-au ridicat la 32,03 milioane lei.
”Totodată, am planificat o serie de alte investiţii care vor avea drept scop îmbunătăţirea performanţei noastre de mediu. Până în anul 2022, vom realiza o serie de investiţii de mediu care vor avea o valoare de 3.952 mii euro, în vederea conformării cu prevederile HG nr. 349/2005 modificată şi completată prin HG nr.210/2007 privind depozitarea deşeurilor, prin închiderea batalului de reziduuri periculoase, ca urmare a închiderii şi modernizării unor instalaţii, precum şi închiderea depozitului actual de deşeuri nepericuloase, prin ecologizarea perimetrului aferent vechiului depozit de deşeuri nepericuloase, închis la sfârşitul anului 2009 datorită încărcării la capacitatea sa maximă”, se menţionează în raport.
Reprezentanţii Oltchim subliniază că activităţile pe care le desfăşoară combinatul nu generează o cantitate mare de emisii cu efect de seră, încadrându-se în planificarea anulă.
”Generarea emisiilor de gaze cu efect de seră provin în principal din activităţile de ardere a combustibililor în instalaţii cu putere termică nominală totală de peste 20 MW, cele de producere a varului sau calcinarea dolomitei sau a magnezitei în cuptoare rotative sau în alte cuptoare cu o capacitate de producţie de peste 50 de tone pe zi. De asemenea, activitatea de producere a substanţelor organice vrac prin cracare, reformare, oxidare completă sau parţială sau prin procese similare, cu o capacitate de producţie care depăşeste 100 de tone pe zi şi cele privind producerea de hidrogen (H2) şi de gaze de sinteză prin reformare sau oxidare parţială, cu o capacitate de producţie de peste 25 de tone pe zi, contribuie la cantitatea de gaze cu efect de seră pe care o generăm”, spun oficialii Oltchim, în raport.
În conformitate cu Planul Naţional de Alocare al emisiilor de gaze cu efect de seră, în anul 2017 societate a primit, cu titlu gratuit, un număr de 268.286 certificate de emisii de gaze cu efect de seră, din care un număr de 259.426 certificate pentru platforma Râmnicu Vâlcea şi un număr de 8.860 certificate pentru Direcţia Petrochimică Bradu.
În anul 2017 pe platforma Râmnicu Vâlcea s-au realizat 96.719 tone dioxid de carbon, în timp ce pe Direcţia Petrochimică Bradu nu s-a desfaşurat nicio activitate.
Combinatul este totodată unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară.
”Ţintele aferente următorului program 2018-2019 vizează reducerea consumului de energie electrică prin redimensionarea agregatelor de producere apă de +5 grade şi sistematizarea reţelei de distribuţie, sistematizarea reţelei de distribuţie aer şi a unităţilor de producţie aer comprimat, sistematizarea reţelei de distribuţie energie electrică, precum şi realizarea unei instalaţii de cogenerare de înaltă eficienţă cu o putere de circa 15 MW”, se mai menţionează în raport.
Anul trecut, Oltchim a consumat 1,27 milioane MWh energie electrică.
Compania are aproximativ 2.000 de angajaţi.
Oltchim a realizat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 46,33 milioane lei, de şase ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 7,57 milioane lei.
Vânzările nete au urcat la 297,59 milioane lei, cu 34% mai mari faţă de perioada ianuarie-martie 2017, când au fost 221,75 milioane lei.
Societatea a vândut în trimestrul I 2018 produsele chimice atât pe piaţa locală, aproximativ 22% din cifra de afaceri, cât şi pe cea internaţională, aproximativ 78% din cifra de afaceri, se menţionează în raport.
La 31 martie, Oltchim înregistra datorii totale în sumă de 1,3 miliarde lei, din care cea mai mare parte, de 1 miliard de lei, sunt datorii înregistrate în conformitate cu Planul de reorganizare, iar 170 milioane lei sunt datorii nete acumulate după intrarea in insolvenţă.
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar, cu 54,8% din acţiuni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.