Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă, şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) anunţă începerea lucrărilor la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavodă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nuclearelectrica SA şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) anunţă începerea lucrărilor la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavodă. Această iniţiativă marchează un pas înainte semnificativ în tehnologia nucleară şi în protecţia mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene”, anunţă compania de stat.

Instalaţia de detritiere va elimina tritiul din instalatie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului, în deplină concordanţă cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei. Folosind o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, Instalaţia de Detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia din lume şi prima din Europa şi va oferi României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune. România are, de asemenea, oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de aprovizionare şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export de tehnologie şi know-how românesc, folosind industrie şi forţă de muncă locală.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Proiectul CTRF, derulat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerinţele de securitate nucleară actualizate pentru o instalaţie industrială de indepartare a tritiului, aşa cum au fost stabilite de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România (CNCAN).

 "Suntem încântaţi să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur şi fiabil. Instalaţia de Detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica faţă de operarea sigura şi protecţia mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară şi contribuie la securitatea energetică naţională", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavoda, unde au participat echipele Nuclearelectrica şi KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea.

"Ceremonia de inaugurare a CTRF este un moment foarte important care semnifică executarea proiectului în mod efectiv. KHNP, în colaborare cu Nuclearelectrica, va finaliza cu succes CTRF. Instalaţia va spori protecţia mediului, contribuind în acelaşi timp la operarea în siguranţă a centralei nucleare de la Cernavoda şi, de asemenea, la creşterea economică a ţării. Pe viitor, mă aştept ca industriile nucleare dintre România şi Coreea de Sud să aibă o colaborare mai strânsă şi mai puternică", a declarat Jooho Whang, CEO al Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Compania naţională Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a naţiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare şi 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluţii energetice fără carbon. Printre proiectele aflate în derulare se numără construcţia a trei noi unităţi de centrale nucleare în Coreea şi diverse proiecte internaţionale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite şi centrala nucleară El Dabaa din Egipt.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.