Luna aceasta, a avut loc la centrala din Cernavodă o misiune internaţională a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), PRE-SALTO, de evaluare a stadiului şi a proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă, eveniment la solicitarea companiei de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala, ca parte a sprijinului acordat de AIEA în pregătirea operării sigure pe termen lung a Unităţii 1 CNE Cernavodă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Scopul solicitării de către SNN a misiunii de evaluare a AIEA a fost o evaluare obiectivă şi independentă a nivelului de pregătire, organizare şi a programelor aferente management-ului extinderii duratei de viaţă cu încă 30 de ani a Unităţii 1 CNE Cernavodă”, precizează compania într-un comunicat.

Echipa internaţională de evaluare a constatat o utilizare eficientă a programelor aferente derulării primei faze a proiectului, cu respectarea graficului de timp şi o utilizare eficientă a experienţei internaţionale în proiecte de retehnologizare realizate în cadrul altor unităţi CANDU şi a recomandat îmbunătăţirea continuă a strategiei de operare pe termen lung şi revizuirea permanentă a procesului corelat cu implementarea unei metodologii comprehensive în ceea ce priveşte structurile şi componentele procesului de operare pe termen lung, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asiguram că proiectul retehnologizarii Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională. Este un mod de operare obiectiv şi eficient, specific industriei nucleare. Utilizăm experienţa internaţională şi evaluările obiective pentru a manageria un proiect extrem de riguros, la timp şi la cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Importanţa retehnologizarii Unităţii 1, implicit operarea pentru încă 30 de ani dincolo de durata de viaţă iniţială de 30 de ani reprezintă un scop strategic atât pentru SNN, cât şi pentru sistemul energetic din România, la care se adaugă îndeplinirea ţintelor de mediu asumate de România”, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al companiei.

Retehnologizarea Unităţii 1 este un proiect complex, cu o durată de aproximativ nouă ani până la momentul opririi efective a Unităţii 1, proiect care se desfăşoară, conform practicilor canadiene, în trei etape majore.

În Faza 1 are loc definirea proiectului de retehnologizare (2017-2021). Această fază se află în derulare, în prezent, şi se va finaliza cu aprobarea Studiului de Fezabilitate a Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1. După finalizarea elaborării Studiului de Fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acţionarilor SNN. 

În cadrul fazei 1, SNN a realizat contractarea documentaţiilor suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate. Una din documentaţiile suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate este “Evaluarea stării tehnice a structurilor, sistemelor şi componentelor (SSC) Unităţii 1”.

Aceasta reprezintă o activitate complexă, cu o durată de aproximativ 1,5 – 2 ani în care vor fi implicaţi specialişti atât ai SNN, cât şi experţi internaţionali cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte evaluarea stării structurilor, sistemelor şi componentelor a reactoarelor de tip CANDU.

În Faza 2 are loc pregătirea implementarii proiectului de retehnologizare (2021-2026).

În Faza 3 se va implementa proiectul de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării (2026-2028).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.