Executivul Uniunii Europene urmează să aprobe săptămâna viitoare un proiect de lege privind utilizarea veniturilor din activele ruseşti îngheţate în temeiul sancţiunilor, dar îndoielile din Franţa, Germania şi Belgia înseamnă că Ucraina nu va primi banii prea curând, au spus oficiali şi surse diplomatice, transmite Reuters.
Proiectul de lege este aşteptat pe 12 decembrie, cu două zile înainte de summitul final al celor 27 de lideri naţionali ai UE, la care sunt în joc un ajutor bugetar şi militar de ordinul miliardelor, atât de necesar pentru Kiev, precum şi avansarea candidaturii de aderare a Ucrainei.
Perspectiva unui veto al Ungariei şi a certurilor bugetare între statele UE reduce mult şansele unui acord care să dea un impuls Ucrainei, epuizată în lupta împotriva invaziei ruse în a doua iarnă a războiului.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Kievul nu va primi imediat veşti bune nici cu privire la încasările provenite din activele ruseşti îngheţate, potrivit diplomaţilor şi oficialilor din Bruxelles, care au expus îndoielile persistente din partea celor trei capitale-cheie.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că Berlinul urmăreşte activ bunurile persoanelor şi entităţilor sancţionate, pentru a le îngheţa.
”În ce măsură astfel de active pot fi utilizate pentru reconstrucţie este în discuţie la nivelul UE. Dar trebuie să luăm în considerare toate chestiunile financiare şi judiciare relevante în ansamblu”, a spus el.
Executivul UE spune că activele private ruseşti în valoare de aproximativ 28 de miliarde de euro şi alte 207 miliarde de euro din fondurile băncii centrale ruse sunt îngheţate în bloc.
Aproximativ 125 de miliarde de euro din această din urmă sumă sunt deţinute de compania belgiană Euroclear.
Belgia a estimat că va colecta taxe de 2,3 miliarde de euro în 2023-2024. A spus că va folosi aceste venituri pentru a ajuta Ucraina.
”NU ÎN VIITORUL APROPIAT”
Propunerea Comisiei de săptămâna viitoare ar urma să introducă reguli standard pentru gestionarea acestor active în toate statele UE. Ar fi nevoie de sprijinul unanim al celor 27 de state membre pentru a le pune în aplicare.
Propunerea ar clarifica obligaţiile legale ale instituţiilor implicate şi le-ar cere să pună deoparte activele imobilizate ale Rusiei, potrivit oficialilor UE.
În mod esenţial, însă, nu ar include o propunere directă de a transfera noi venituri din acele active în bugetul UE, au spus oficialii, citând riscuri de litigii, întrebări de management şi critici din partea Băncii Centrale Europene.
Nu este aşteaptat ca liderii UE să dea aprobarea finală propunerii la summit, dar, eventual, să solicite celor 27 de guverne să lucreze mai mult la ea.
În condiţiile în care Germania şi Franţa exprimă rezerve, nu se vede nicio înţelegere rapidă.
”Un grup de state membre are încă preocupări juridice”, a spus un înalt diplomat al UE, adăugând că transferul fondurilor către bugetul UE ”nu se va întâmpla în viitorul apropiat”.
Un oficial belgian a spus că orice astfel de taxă nouă trebuie făcută mână în mână cu Occidentul global. Oficialul a considerat mai mult o declaraţie de intenţie decât o formulă specifică necesară, o declaraţie de miercuri a G7 care cere ”un progres decisiv” pentru a sprijini Ucraina prin profiturile extraordinare ale companiilor care deţin active suverane blocate ale Rusiei.
Dacă experienţa sancţiunilor G7 asupra importurilor de petrol şi diamante din Rusia ar fi să servească drept ghid, acceptarea unor astfel de măsuri şi punerea lor în aplicare va dura cu siguranţă săptămâni, dacă nu luni. Palatul Elysee nu a răspuns vineri la o solicitare de comentarii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.