România a reuşit să înregistreze la nivel european şi „Novac afumat din Ţara Bârsei” ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat joi decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Novacul afumat din Ţara Bârsei este al patrulea produs românesc protejat oficial la nivelul Uniunii Europene, după Telemeaua de Ibăneşti, Magiunul de Topoloveni şi Salamul de Sibiu.

Anul trecut, Telemeaua de Ibăneşti şi Salamul de Sibiu au fost certificate la nivel european. Magiunul de Topoloveni a fost înregistrat la nivelul UE în 2011, iar de atunci şi până în 2016 nu a mai primit protecţia europeană niciun alt produs românesc.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În 20 de zile, începând de joi, România va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Ţara Bârsei.

Recunoaşterea ca produs tradiţional dă dreptul fabricanţilor din România să primească bani de la UE pentru promovarea produselor în afara graniţelor ţării.

Potrivit datelor MADR din 2016, la nivel mondial erau garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care 1.404 din Uniunea Europeană. România mai are pe lista de aşteptare cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată.

Cele mai multe produse protejate sunt din Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.