Norvegia va primi ajutor de la Marea Britanie, Germania şi Franţa pentru a patrula mările din jurul platformelor sale de petrol şi gaze, pe fondul suspiciunii scurgerile din conductele Nord Stream de la începutul acestei săptămâni au fost provocate de sabotaje, a declarat vineri prim-ministrul Norvegiei, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conductele Rusiei Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au explodat în mai multe locuri în această săptămână, deversând gaze în Marea Baltică, în largul coastelor Danemarcei şi Suediei.

Seismologii au înregistrat explozii în zonă.

Uniunea Europeană a declarat că suspectează că pagubele au fost provocate de sabotaje, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Statele Unite şi pe aliaţii lor că au aruncat în aer conductele.

Washingtonul a spus că este prea devreme pentru a confirma că a fost un sabotaj şi a respins discuţiile că ar fi responsabil.

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa şi un important exportator de petrol, are peste 90 de zăcăminte de petrol, dintre care majoritatea sunt conectate la o reţea de conducte de gaze care se întinde pe aproximativ 9.000 km.

Statul norvegian îşi desfăşoară marina, paza de coastă şi forţele aeriene pentru a consolida securitatea petrolului şi gazelor.

”Suntem într-un dialog cu aliaţii noştri cu privire la creşterea prezenţei în sectorul norvegian (offshore) şi am spus da contribuţiilor din Germania, Franţa şi Marea Britanie”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Stoere, într-o conferinţă de presă.

”Este firesc ca aliaţii noştri să navigheze alături de navele noastre”, a spus el.

Stoere nu a spus câtă asistenţă va primi Norvegia, o naţiune membră NATO cu doar 5,4 milioane de locuitori. El a repetat că ţara nu are indicii de ameninţări directe la adresa Norvegiei sau a infrastructurii norvegiene, dar a spus că este totuşi prudent să îşi întărească securitatea.

”În această situaţie, este sigur să avem aliaţi”, a spus Stoere.

Sâmbătă, prim-ministrul Norvegiei va vizita zăcământul Sleipner din Marea Nordului, o sursă majoră de gaze care ajung în Europa.

"Voi avea un briefing şi voi întâlni angajaţi pe platformă. Sunt mulţi şi sunt importanţi", a spus Stoere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.