Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în timpul vizitei de miercuri în judeţul Bihor, că Guvernul susţine procesarea produselor agricole în România şi îi încurajează pe fermieri şi procesatori să adauge valoare materiilor prime, iar de la 1 iunie se va introduce o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane euro. Şeful Executivului a vizitat compania Frescoverde SRL, între cele mai mari fabrici din Europa de Est, specializată în procesarea legumelor şi rădăcinoaselor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Valorificarea potenţialului agricol al României şi garantarea securităţii alimentare rămân în atenţia Guvernului. Aceste preocupări sunt reflectate în măsurile incluse în pachetul «Sprijin pentru România», destinate susţinerii sectorului agricol şi industriei alimentare, precum şi protejării economiei şi cetăţenilor de efectele creşterii preţurilor şi ale perioadei dificile pe care o traversăm. Apreciez munca fermierilor şi procesatorilor în tot ceea ce înseamnă asigurarea unor produse de calitate pentru cetăţeni, iar prin acţiunile concrete ale Guvernului sprijinim acest efort. Aşa cum am discutat cu patronatele şi sindicatele din agricultură şi industria alimentară, Guvernul susţine procesarea produselor agricole în România şi îi încurajează pe fermieri şi procesatori să adauge valoare materiilor prime. Începând cu 1 iunie, vom introduce o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, soluţie aflată în lucru la Ministerul Agriculturii. 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri si procesatori. Această soluţie va asigura necesarul pieţei interne şi va reduce presiunea asupra stocurilor şi preţurilor la alimente”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate.
Conform sursei menţionate, această măsură are în vedere şi echilibrarea raportului între producţia agricolă şi capacitatea de procesare a produselor, astfel încât procesarea să se facă în plan intern.
Totodată, premierul a menţionat că o altă măsură destinată susţinerii agriculturii româneşti este alocarea sumei de 300 de milioane de euro fermierilor sub forma capitalului de lucru.
Pentru a stimula sectorul agricol şi agro-alimentar să creeze noi locuri de muncă şi să păstreze muncitorii calificaţi, Guvernul susţine majorarea salariului minim la 3.000 de lei lunar în acest domeniu strategic pentru economia României, mai indică sursa amintită.
Măsurile destinate agriculturii incluse în pachetul „Sprijin pentru România” răspund solicitărilor fermierilor, patronatelor şi sindicatelor din agricultură, a mai arătat şeful Executivului.
Frescoverde SRL, companie românească înfiinţată în anul 2018, are o capacitate instalată de procesare automatizată de aproximativ 15.000 de tone/an legume congelate: mazăre, fasole, spanac, porumb, broccoli, conopidă, rădăcinoase.
Compania are în vedere creşterea capacităţii de procesare la 20.000 de tone pe an la începutul anului viitor, prin realizarea de investiţii suplimentare în echipamentele pentru procesarea legumelor rădăcinoase.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a fost însoţit în vizita în judeţul Bihor de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.