Noua schimbare fiscală, e-TVA, în forma propusă în prezent, este un pas înapoi în procesul de digitalizare între stat şi mediul de business, o piedică reală în digitalizare şi o decizie anti-evoluţie, îngreunând activitatea din firme şi complicând munca contabililor şi a antreprenorilor, potrivit NextUp, producător de software care implementează e-TVA şi e-Factura pentru IMM-uri. NextUp solicită oficialilor statului să consulte mediul privat pentru a implementa eficient şi în avantajul tuturor e-TVA şi alte propuneri fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noua schimbare fiscală, e-TVA, în forma propusă în prezent, este un pas înapoi în procesul de digitalizare între stat şi mediul de business, o piedică reală în digitalizare şi o decizie anti-evoluţie, îngreunând activitatea din firme şi complicând munca contabililor şi a antreprenorilor”, avertizează NextUp, producător de software care implementează e-TVA şi e-Factura pentru IMM-uri.

Compania  trage un semnal de alarmă cu privire la implementarea e-TVA, subliniind că digitalizarea presupune eficientizarea muncii, însă, în mod paradoxal, statul complică, îngreunează şi bicrocratizează procesul de digitalizare prin schimbări împotriva antreprenorilor şi fără consultarea mediului privat.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Compania NextUp, dezvoltator de ERP şi alte tipuri de softuri, implementează orice modificare fiscală sau de salarizare în softurile dezvoltate, printre care e-TVA, e-Factura sau SAF-T, pentru a automatiza trimiterea de date între firme şi ANAF. În contact cu peste 6.000 de IMM-uri, prezente în portofoliul de clienţi, NextUp solicită oficialilor statului să consulte mediul privat pentru a implementa eficient şi în avantajul tuturor e-TVA şi alte propuneri fiscale.

“e-TVA este un exemplu clar de 'e-birocraţie'. Însuşi termenul 'digitalizare' înseamnă evoluţie prin faptul că simplifică şi eficientizeză operaţiunilor, însă în mod contrar statul momentan doar mimează digitalizarea - pur şi simplu mută birocraţia în online, încarcă şi mai mult contribuabilii cu mai multă muncă, dar se laudă că se digitalizează în relaţia cu mediul privat. În loc să simplifice şi să eficientizeze procesele fiscale, această iniţiativă complică şi mai mult viaţa antreprenorilor şi a contabililor. Implementarea eTVA nu o să funcţioneze în modul în care este propusă acum pentru implementare. Şi nu doar că nu o să funcţioneze, dar consecinţele de cost pentru mediul privat vor fi catastrofale. Noi, contribuabilii, ştim deja că nu o să funcţioneze şi că antreprenorii şi contabilii sunt din nou materie de sacrificiu în faţa unui stat care pare să ia decizii anti-evoluţie”, punctează Roxana Epure, managing partner NextUp.

În loc să fie un instrument de progres şi digitalizare, e-TVA adaugă straturi suplimentare de complexitate şi costuri administrative. Contabilii şi antreprenorii sunt nevoiţi să investească timp şi resurse considerabile pentru a se conforma noilor reglementări, în detrimentul concentrării pe dezvoltarea afacerilor lor.

În prezent, lucrurile se întâmplă în felul următor privind TVA: în fiecare lună, contribuabilul declară TVA cu titlu de obligaţie de plata, în Declaraţia 300 sau, cum i se mai spune, în decontul de TVA. Contribuabilul colectează de la clienţi, deduce TVA-ul de la furnizori şi plăteşte diferenţa.

Ce se va schimba prin noua propunere e-TVA:

Pasul 1: ANAF verifică decontul de TVA al contribuabilului, însă doar cu informaţiile pe care le are, nu toate informaţiile.

Pasul 2: Pe data de 20 a lunii ANAF trimite un decont precompletat, însă doar cu informaţiile pe care le are. Pentru a avea aceste informaţii, ANAF dă sah  contabililor şi mută o parte din declaraţii mai devreme, pe 15 de exemplu.

Pasul 3: Dacă sunt diferenţe, contribuabilul trebuie să explice, prin note explicative. Primeşte notificare în SPV (Spatiul Privat Virtual) şi are termen de 10 zile să dea explicaţii, de ce a declarat şi a platit mai puţin sau, de ce nu, mai mult.

”Metoda de implementare e-TVA, aşa cum este propusă acum, nu foloseşte nimănui”, spun reprezentanţii NextUp.

O variantă potrivită pentru toţi cei vizaţi ar fi ca verificările asupra decontului, în loc de data de 25 ale lunii (aşa cum statul vrea acum), să fie făcute în data de 30 când agenţii economici depun D394 şi D406. Nu ar mai fi vorba despre un decont precompletat, dar scopul verificării coerenţei datelor este îndeplinit 100% fără a încărca contabilii şi a crea haos în mediul privat.

“Nu ar fi complicat deloc, dacă digitalizarea ar exista şi în realitatea noastra, nu doar pe hârtie. Problema intervine exact de aici: Marea digitalizare se face în sprinturi, bem apă şi ne apucăm să alergăm, vedem noi ce-o ieşi. Nu avem toate informaţiile, aşa că îl punem pe contabil să ne explice ce nu ştim şi nu putem noi. VOR FI DIFERENŢE. De ce? E simplu, însă pare că oficialii fie ignoră realitatea, fie nu înţeleg bazele economiei: ANAF nu colectează informaţii complete, iar deconturile lor precompletate vor avea sume diferite de ale noastre. De exemplu: ANAF colectează informaţii din e-Factura, dar momentan sistemul nu a fost implementat şi pentru verticala B2C (business to client). ANAF colectează informaţii din SAF-T, care nu s-a implementat încă şi pentru micii contribuabili. Doar de aici contabilul îşi pune mâinile în cap. Şi îşi dă demisia. Muncim în plus să explicăm ce statul ar trebui să ştie, dacă ar face Marea digitalizare cu strategie, planificat şi cu simţ practic. Dar pentru că nu face aşa, îl pune pe contribuabil să aloce timp şi bani să îi facă treaba statului. Statul spune că se digitalizează, dar nu ştie cum. Şi nu face un plan de implementare. Nu gândeşte norme de implementare, dar aruncă cu declaraţii în stânga şi în dreapta cum că relaţia mediului privat cu statul este la un click distanţă. În concluzie, poţi scoate digitalizarea din birocraţie, dar birocraţia din digitalizare, neam! Iar întrebarea de aur este: ce vrea statul să facă? Unde vrea să ajungem? Care e ţinta? Şi, mai ales, cu ce preţ?”, subliniază Roxana Epure, managing partner NextUp.

Impactul asupra mediului privat va fi catastrofal, avertizează NextUp. Implementarea e-TVA va impune costuri suplimentare, atât financiare, cât şi în termeni de timp şi efort, ceea ce va duce la o scădere a competitivităţii şi a eficienţei în sectorul privat. În loc să stimuleze inovarea şi creşterea, această măsură riscă să paralizeze iniţiativele antreprenoriale şi să descurajeze investiţiile.

NextUp îndeamnă autorităţile să reconsidere această abordare şi să colaboreze cu mediul de afaceri pentru a dezvolta soluţii de digitalizare reale, care să simplifice procesele şi să susţină evoluţia economică. Este esenţial ca politicile publice să fie orientate către sprijinirea antreprenorilor şi contabililor, nu împotriva lor.

NextUp este dezvoltatorul unui soft ERP care îi scuteşte pe antreprenori de timp cu birocraţia, cum este e-Factura. Softul NextUp este adaptat afacerilor locale şi folosit cu precădere în retailul online, retailul tradiţional, producţie, distribuţie, construcţii şi servicii, pentru a automatiza activităţi repetitive consumatoare de resurse şi a optimiza procesele şi previziunile de business.

NextUp are peste 6.000 de clienţi, cu o medie de 5 utilizatori per companie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.