România avea pregătită o reţea externă de 40 de posturi pentru turism, "faimoşii ataşaţi pentru turism", aveau statut de diplomat şi salarii de până la 12.000 euro pe lună, inclusiv pensie specială, a declarat marţi ministrul demisionar al Economiei, Claudiu Năsui, la conferinţa de bilanţ. El subliniază că nu a numit pe niciunul în funcţie şi a elininat toate cele 40 de posturi. El spune că atunci când a venit la minister exista o presiune foarte mare să numească diverşi oameni pe acele posturi, chiar "solicitări destul de ameninţătoare".
"Altă sinecură din acest minister pe care am eliminat-o sunt faimoşii ataşaţi pentru turism. România avea o reţea pregătită, era vacantă, dar era pregătită, de 40 de posturi pentru turism şi de când am venit în acest minister era o presiune foarte mare să numesc diverşi oameni pe acolo. Nu am numit pe niciunul, chiar dacă au fost unele solicitări destul de ameninţătoare, am rezistat. Şi ca mesaj pentru toate aceste solicitări, am desfiinţat toate acele 40 de posturi. Asta este o ordonanţă care a trecut, posturile acestea nu mai sunt acum, ele aveau statut de diplomat, salarii de mii de euro pe lună, până la 12.000 euro pe lună şi inclusiv - nu se putea altfel în România - pensie specială. Le-am eliminat şi din cauza acestei eliminări o asociaţie din mediul privat mi-a făcut şi o plângere penală. Nu mă las intimidat, continuăm în aceeaşi cheie", a spus Năsui.
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Organizaţia Patronală Mamaia Constanţa (OPMCTA) au anunţat sâmbătă că au depus vineri, 3 septembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva ministrului Claudiu Năsui şi a altor funcţionari din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), pe care îi consideră vinovaţi de infracţiuni de abuz în serviciu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, Năsui precizează că a eliminat sinecura "administratorilor speciali".
"Dacă aţi auzit de administratorii speciali pentru privatizare, România e plină de speciali, statul român crează mulţi speciali. Noi suntem contribuabilii, ăia care plătesc taxe şi impozite, ei sunt speciali, ei au bani fără să facă nimic. Erau administratori speciali făcuţi din 2002 de către guvernul PSD -Năstase la vremea aceea, în teorie pentru a pregăti companiile de pivatizare, nu de alta dar poate pe vremea aceea companiile erau privatizabile, dar acum sunt ruinate multe dintre ele, nici măcar nu mai sunt privatizabile, pur şi simplu o sinecură din care câţiva oameni îşi luau bani lunar, bani buni, salarii foarte bune pentru România. Şi lucrul acesta l-am eliminat, am făcut un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care e pe circuit pentru eliminarea lor, sper să continue", a adăugat el.
Legat de Programul Start-Up Nation, oficialul a afirmat că s-au plătit anul acesta 600 de milioane de lei "pentru promisiuni din 2018".
O altă problemă despre care a vorbit este cea a combinatului de la Krivoi Rog, Ucraina, investiţie unde România este "prizonieră" de ani buni.
"O combinaţie de corupţie şi nepăsare. Practic, plăteam anual 1 milion de euro la câteva firme, dintre care una îşi lua partea leului, nu mai zic cine era în spatele ei, presa a documentat suficient, plăteam ca să pretindem că se ocupă de pază. Evident că de acolo se fură ca din codru, sunt numeroase reportaje de presă pe tema aceasta. Pentru prima oară am avut curajul să propunem să vindem acea participaţie, să ieşim din acea participaţie şi lucrurile sunt puse pe un făgaş în care lucrul acesta să se întâmple", a mai spus Năsui.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a anunţat în luna iulie că a publicat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă care permite valorificarea activelor legate de combinatul ucrainean Krivoi Rog aflate în proprietatea României, prin licitaţie. De asemenea, în vederea derulării procesului de vânzare a participaţiei, vor fi achiziţionate servicii de consultanţă. Acest combinat nu mai funcţionează deloc de 22 de ani. România a plătit circa 1 miliard de dolari pentru construcţia combinatului şi a primit numai 0,53% din cantitatea de peleţi pe care trebuia să o primească.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.