NASA a anunţat miercuri că a acordat 425 de milioane de dolari companiei Boeing, pentru proiectul ”Sustainable Flight Demonstrator” al agenţiei, în timp ce administraţia Biden lucrează pentru a reduce emisiile din sectorul aviaţiei, relatează Reuters.
Boeing va colabora cu NASA pentru ”a construi, testa şi pilota o aeronavă demonstrativă la scară largă şi pentru a valida tehnologiile care vizează reducerea emisiilor”, a spus agenţia.
Pe parcursul a şapte ani, NASA va investi 425 de milioane de dolari, în timp ce Boeing şi partenerii săi vor contribui cu restul de finanţare a acordului, estimată la aproximativ 725 de milioane de dolari.
Avionul demonstrativ cu un singur culoar ”Transonic Truss-Braced Wing” îşi propune să reducă consumul de combustibil şi emisiile cu până la 30%.
Conceptul implică o aeronavă cu aripi extra-lungi, ultrasubţiri, stabilizate de lonjeroane diagonale şi raporturi de aspect mai mari, care ar putea găzdui în cele din urmă sisteme de propulsie avansate.
Inginerul şef al Boeing Greg Hyslop a spus că programul ”reprezintă o oportunitate de a proiecta, construi şi pilota un avion experimental la scară largă, rezolvând în acelaşi timp noi probleme tehnice”.
Avioanele cu un singur culoar rgenerează aproape jumătate din emisiile aviaţiei la nivel mondial.
NASA intenţionează să finalizeze testele până la sfârşitul anilor 2020, astfel încât tehnologiile demonstrate ar putea avea un impact asupra deciziilor industriei cu privire la avioanele de următoarea generaţie, în anii 2030.
Administratorul NASA, Bill Nelson, a spus că scopul proiectului este de ”a produce şi testa un demonstrator la scară largă, care va ajuta la dezvoltarea viitoarelor avioane comerciale care sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, cu beneficii pentru mediu, industria aviaţiei comerciale şi pasagerii din întreaga lume".
Directorul general al Boeing, Dave Calhoun, a declarat în noiembrie că următoarele avioane comerciale complet noi ale producătorului de avioane nu vor fi probabil până la mijlocul anilor 2030 şi că îmbunătăţirea emisiilor este un factor cheie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.