Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), Ştefan-Radu Oprea, a condus, luni, delegaţia României la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerţ (CAE-Comerţ), organizată la Bruxelles.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni seară, de MAT, discuţiile au vizat pregătirea celei de-a 13-a Conferinţe Ministeriale (CM13) a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care va avea loc în perioada 26-29 februarie 2024, la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, dar şi pregătirea semnării Acordului comercial interimar UE – Chile şi stadiul relaţiilor comerciale UE – SUA.

”De asemenea, a fost prezentat Raportul Comisiei Europene privind punerea în aplicare şi asigurarea respectării politicii comerciale a UE. În cadrul dejunului de lucru au fost abordate negocierile comerciale în curs, respectiv acordurile deja negociate, dar fără a fi încheiate până în prezent (precum cele cu Australia şi Mercosur)”, au transmis oficialii MAT.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit acestora, ministrul Oprea a subliniat importanţa procesului de reformă şi modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, prin promovarea obiectivelor UE în cadrul CM13, cu accent asupra restabilirii Organismului de Soluţionare a Diferendelor, extinderii aplicării moratoriului multilateral privind taxele vamale aplicabile transmisiilor electronice şi iniţierii unui program de lucru vizând funcţia deliberativă a organizaţiei pentru asigurarea unui cadru concurenţial echitabil.

”În contextul exprimării sprijinului pentru semnarea în perioada Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE a Acordului comercial interimar UE – Chile, a evidenţiat şi importanţa ratificării de către toate statele membre UE a acordurilor comerciale şi de investiţii deja semnate, precum cel în relaţie cu Vietnam semnat în ultima zi a Preşedinţiei României la Consiliul UE”, a mai transmis ministerul.

Potrivit comunicatului de presă, ”având în vedere importanţa relaţiilor transatlantice pentru România, oficialul român a susţinut dezvoltarea unei agende comerciale pozitive în cadrul Consiliului pentru Comerţ şi Tehnologie UE – SUA, cu obiectivul facilitării comerţului şi investiţiilor transatlantice”.

”De asemenea, a pledat pentru finalizarea negocierilor Acordului privind mineralele critice şi a Aranjamentului global privind oţelul şi aluminiul durabil (GSA), acesta din urmă fiind esenţial pentru industria siderurgică. În lipsa GSA, pentru menţinerea unui cadru constructiv pentru continuarea negocierilor, a susţinut evitarea reimpunerii măsurilor 232 de către SUA, respectiv a celor de rebalansare ale UE, dar prin îmbunătăţirea sistemului de administrare a contingentelor tarifare aplicate de către partea americană la importurile de oţel şi aluminiu din UE”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.