Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a anunţat joi că Guvernul va asigura parţial sprijinul financiar pentru organizarea competiţiei "Solar Decathlon Europe 2023”, care va avea loc la Bucureşti, urmând ca săptămâna viitoare să aprobe un Memorandum formal în Guvern în acest sens, după care va fi elaborată o Hotărâre de Guvern.
Acesta a participat joi la conferinţa de presă organizată de EFdeN şi Energy Endeavour Foundation (EEF), în cadrul căreia s-a anunţat oficial calificarea Bucureştiului ca oraş gazdă a Solar Decathlon Europe 2023, olimpiada internaţională a caselor solare. Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2002, în Statele Unite ale Americii.
România va fi reprezentată în acest an la concursul internaţional, care va avea loc în Germania (la Wuppertal), de ONG-ul EFdeN, cu un nou proiect de casă solară ce urmează să fie dezvoltat în următorii doi ani. EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia şi Ungaria.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
EFdeN este cel mai important ONG din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, alături de produse sustenabile şi module educaţionale atât pentru studenţi, specialişti, cât şi pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcţionează pe bază de parteneriate strategice şi sponsorizări.
Unul dintre obiectivele echipei EFdeN este de a contribui la reducerea încălzirii globale.
”Pentru a ajunge în 2050 la o reducere cu 80% a consumului de energie în clădiri la nivelul Uniunii Europene, fiecare stat membru trebuie să facă eforturi extraordinare. Ţintele sunt şocante. Ca să economiseşti prin tehnologie, prin inovaţie, prin cercetare 80% din consumul de energie este o ţintă extrem de ambiţioasă, dar va fi obligatorie la un moment dat şi pentru noi. Vedem zi de zi ce se întâmplă cu acele ţinte care sunt stabilite la nivelul Uniunii Europene şi sunt extrem de greu de respectat şi de îndeplinit în România", a declarat joi ministrul Mediului.
Ministrul Barna Tánczos a venit la eveniment cu o Dacia Spring.
"Dacă avem asemenea iniţiative, dacă avem tineri care visează frumos, dacă avem universităţi care le dau suportul necesar, dacă avem rectori care cred în aceste iniţiative, dacă universităţile, indiferent de domeniu, vin şi caută soluţiile noi pentru această lume nouă, cu siguranţă România va reuşi. Vom reuşi să organizăm asemenea competiţii internaţionale în România. Este ca şi cum am avea un Campionat Mondial sau European. Este o competiţie, nu este sport, este ştiinţă, este cercetare, este inovare şi este cel puţin la fel de important, ca orice competiţie internaţională în sport. Cu siguranţă că suntem mult mai receptivi câteodată la un Campionat European de Fotbal, pentru că ne-am obişnuit să fim în tribune, să susţinem echipa naţională. Dar această echipă naţională, formată din tineri cercetători, studenţi cu viziune şi cu voinţă de a face ceva este la fel de importată ca orice altă echipă naţională care reuşeşte până la urmă să aducă în România o asemenea competiţie. Ministerul Mediului va susţine această echipă, va susţine această iniţiativă, alături de colegii noştri din celelalte ministere. Împreună cu domnul ministru Popescu (ministrul Energiei, Virgil Popescu, n.r.), împreună cu Miniterul Cercetării şi Ministerul Educaţiei şi vom fi alături de această echipă. Ieri (miercuri, 7 aprilie 2021, n.r.), în şedinţa de Guvern, pentru prima lectură am prezentat un Memorandum prin care propunem ca Guvernul să fie de acord cu susţinerea acestui eveniment internaţional în România (ediţia din anul 2023, ce va avea loc la Bucureşti, n.r.). Urmează ca săptămâna viitoare să aprobăm acest Memorandum formal, după care vom elabora o Hotărâre de Guvern şi vom asigura, parţial, sprijinul financiar pentru realizarea acestei competiţii. Vă promit că ministerele, Guverul vă vor fi alături", a declarat oficialul.
La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent la eveniment, a declarat că este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, ”revoluţii în domeniul construcţiei, a eficienţei energetice”.
”E nevoie de tineri studenţi, echipe din România, din toată lumea să vină să ne arate, să gândească concepţii noi de case şi, da, şi românii să poată să îşi construiască case inteligente, solare, case eficiente pentru ei, în România. De aceea, cred că este extraordinar că în România vom avea acest concurs. Aştept cu nerăbdare anul 2023 să vedem concepţiile, casele noi. Aceste case trebuie să rămână aici, construite aici, astfel încât alţi tineri studenţi să vină să vadă şi să poată duce mai departe acest concept. Ministerul Energiei, alături de Ministerul Mediului şi ceilalţi colegi din Guvern ne vom implica. Rog companiile din energie să se implice alături de aceşti tineri pentru că trebuie sprijiniţi şi companiile din energie pot să facă acest lucru”, a spus ministrul Virgil Popescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.