Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat, vineri, la Bacău, la o acţiune de plantare de puieţi pentru a marca debutul Lunii Plantării Arborilor. În campania de primăvară şi cea de toamnă din acest an, Romsilva va planta 26 de milioane de puieţi şi va regenera peste 12.000 de hectare, bugetul alocat fiind de aproape 300 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat, vineri, la o acţiune de plantare pe raza Ocolului Silvic Bacău, cu ocazia Lunii Plantării Arborilor, marcată anual între 15 martie şi 15 aprilie.

Potrivit datelor transmise de minister, în cadrul acţiunii, pe o parcelă de 1,5 hectare vor fi plantaţi 3.750 de puieţi forestieri de plop alb şi plop negru.

”Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaştem beneficiile pădurii pentru noi şi mediul înconjurător, dar şi importanţa acesteia prin prisma produselor pe care le obţinem de pe urma ei. Pădurile sunt reziliente la schimbările climatice, ale căror efecte devastatoare le resimţim cu toţii, fie vara, când am traversat săptămâni întregi de cod roşu de caniculă, apoi inundaţii, furtuni sau alte fenomene meteo extreme. Totodată, ritmul în care exploatăm trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea. Astăzi ne aflăm într-un şantier de împădurire de pe raza Ocolului Silvic Bacău şi vom planta specii adaptate la această zonă, plop alb şi plop negru. Vom planta o pădure de luncă, ce va avea un rol complex, nu doar de mediu, ci şi unul social: o destinaţie accesibilă băcăuanilor, pentru plimbări, relaxare”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, citat într-un comunicat de presă.

Ministerul Mediului anunţă că, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară şi de toamnă, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va planta circa 26 milioane de puieţi forestieri şi va regenera 12.087 hectare în fondul forestier proprietatea publică a statului.

”Din acestea, 8.102 hectare vor fi regenerate natural, iar alte 3.985 hectare vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri. De asemenea, în fondul forestier de stat se vor efectua lucrări de completări curente în plantaţii pe 2.381 hectare, precum şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe alte 726 de hectare. Bugetul alocat în acest an pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împăduriri, completări în plantaţii, refaceri a plantaţiilor calamitate, de întreţineri ale plantaţiilor şi a suprafeţelor regenerate natural este de circa 296 milioane de lei”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Potrivit instituţiei, în ceea ce priveşte campania de împăduriri de primăvară din acest an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va regenera 9.021 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care asemenea, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.964 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor pe alte 465 hectare. Pentru toate aceste lucrări derulate în campania de împăduriri de primăvară vor fi utilizaţi circa 23 milioane de puieţi forestieri produşi în pepinierele 6.421 hectare prin regenerări naturale şi 2.600 hectare prin lucrări de împăduriri. De silvice proprii.

Totodată, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor,  beneficiază de sume consistente din PNRR pentru componenta Păduri şi Protecţia Biodiversităţii: peste 430 milioane euro pentru împăduriri şi reîmpăduriri, 30 milioane euro pentru păduri urbane, 50 milioane euro pentru pepiniere.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.