Ministrul german de finanţe a transmis Trezoreriei Italiei preocupările sale cu privire la o preluare a Commerzbank de către banca italiană UniCredit, au declarat două persoane familiare cu chestiunea, în timp ce Berlinul încearcă să oprească o achiziţie ostilă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Christian Lindner şi-a subliniat poziţia în faţa Trezoreriei - Ministerul Economiei şi Finanţelor din Italia, condus de Giancarlo Giorgetti - în tandem cu criticile publice ale cancelarului german Olaf Scholz, în această săptămână, cu privire la mişcarea UniCredit de a deveni cel mai mare investitor al rivalului său german.

Berlinul încearcă să pună frâna preluării unei bănci esenţiale pentru finanţarea firmelor mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiei germane.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Presiunea politică urmează mişcării UniCredit de a prelua controlul asupra a aproximativ o cincime din acţiunile Commerzbank, deschizând calea unei posibile oferte de preluare.

Discuţiile dintre cele două bănci despre o potenţială relaţie au început vineri.

Deşi coaliţia Germaniei este divizată pe mai multe probleme, mişcarea UniCredit asupra Commerzbank a adus un moment rar de unitate, pe fondul protestelor publice din partea angajaţilor şi rezistenţei din partea sindicatelor şi a conducerii băncii.

În timp ce Lindner, din partidul FDP pentru piaţa liberă, a fost public mai ambivalent decât Scholz, ministrul său de Finanţe este la fel de frustrat de ceea ce oficialii consideră un comportament agresiv al UniCredit.

Ministerul de Finanţe al Germaniei şi Trezoreria Italiei au refuzat să comenteze.

La începutul acestei săptămâni, Scholz a descris mişcarea UniCredit drept ”un atac neprietenos”.

Scholz este îndemnat de sindicatele, în mod tradiţional influente în partidul său social-democrat, să adopte o atitudine dură pentru a proteja personalul împotriva disponibilizărilor, au spus oameni familiarizaţi cu problema.

Lindner, al cărui partid liberal a fost doborât în ​​ultimele alegeri regionale şi se confruntă cu o pierdere a sprijinului naţional, este, de asemenea, sensibil la orice consecinţă a acordului.

Politicienii din opoziţie dau vina pe ministerul său pentru ceea ce au spus că este o vânzare greşită a unei părţi din participaţia guvernului la Commerzbank, care a deschis uşa mişcării surpriză a UniCredit.

Lindner a respins această critică, insistând că guvernul nu poate discrimina niciun cumpărător.

Cu toate acestea, există o frustrare faţă de UniCredit pentru acţiunile sale, văzute de minister ca o încercare de a depăşi orice alţi potenţiali cumpărători, a spus o persoană cu cunoştinţă directă a problemei.

În timp ce unii parlamentari seniori din partidul FDP al lui Lindner consideră în mod privat că guvernul ar trebui să lase investitorii să judece meritele tranzacţiei, a spus persoana, oficialii consideră abordarea UniCredit ca fiind agresivă şi văd o preluare ostilă ca o posibilă ameninţare la adresa stabilităţii financiare a Germaniei.

CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel, a sugerat că ar putea renunţa la orice tranzacţie dacă nu va fi dorită.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.