Taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită şi până acum, şi ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018, a declarat joi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
”Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat şi până acum această contribuţie. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare”, a afirmat joi Mişa, la Parlament.
El a precizat că 90% din banii proveniţi din această taxă vor fi direcţionaţi către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare, iar 10% vor fi folosiţi pentru susţinerea angajaţilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvenţă a angajatorului. Mişa a precizat că taxa nu poate fi eliminată, ea fiind aplicată în urma unei directive europene.
”Este o directivă europeană, nu poate fi eliminată. S-a avut în vedere să nu fie afectat salariatul şi să nu însemne o sarcină suplimentară a angajatorului. Această sumă e plătită de toţi contribuabilii”, a precizat ministrul.
Mişa a subliniat că angajatorii nu vor fi afectaţi, în contextul în care nivelul contribuţiilor va scădea. Ministrul consideră că, anul viitor, va exista o mai bună conformare din partea angajatorilor, iar Fiscul va avea rezultate mai bune în ceea ce priveşte colectarea taxelor şi reducere evaziunii fiscale.
Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...