România are cel mai solid sistem energetic din regiune, însă sectorul are vulnerabilităţi interne generate de minerit şi de producţia de electricitate în termocentralele pe cărbune, domenii care au început un proces de "reaşezare", a declarat joi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferinţă pe teme energetice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul a făcut referire la noua strategie energetică a României, aflată în lucru. În această vară va fi finalizat un prim document consolidat legat de sectorul energetic, care va conţine şi previziuni strategice legate de domeniile din energie. 

"Avem un sector energetic puternic, dar cu vulnerabilităţi interne. Mă refer aici la minerit şi cărbune. Procesul de reaşezare a început de anul trecut", a spus Grigorescu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul a repetat, însă, că România trebuie să menţină producţia de energie electrică pe cărbune, care asigură continuitatea aprovizionări cu energie eşi securitatea energetică.

"Avem nevoie de un mix echilibrat de energie care să răspundă acestei nevoi", a menţionat Grigorescu. 

Declaraţiile vin în contextul în care, în prezent, sectorul minier din România, controlat în mare parte de stat, este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

Astfel, trei mari companii din sectorul minier se confruntă cu mari dificultăţi.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajaţi care lucrează la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi şi care produce electricitate pe bază de lignit, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi.

O altă companie din subordinea Ministerulu Energiei, Compania Naţională a Uraniului, a pierdut anul trecut contractul cu singurul cumpărător, Nuclearelectrica, şi va demara în perioada următoare un proces de restructurare pentru a supravieţui.

Totuşi, ministrul consideră că România are capacitatea să reducă aceste vulnerabilităţi.

"Avem expertiză şi cel mai solid sistem energetic din regiunea noastră. Suntem într-o poziţie potrivită la nivelul UE", a mai spus ministrul. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.