Ministrul Energiei, Sebatian Burduja, a reprezentat România în cadrul evenimentului „Roadmaps to New Nuclear 2024” la sediul OCDE din Paris, evenimentul anual al Agenţiei pentru Energie Atomică (NEA), care reuneşte lideri mondiali din domeniul energiei nucleare. La această ediţie, ministrul energiei din România a condus ca preşedinte lucrările sesiunii dedicate dezvoltării lanţului industrial pentru sectorul nuclear.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În contextul actual, creşterea utilizării energiei nucleare este văzută drept o soluţie esenţială pentru a asigura securitatea energetică globală, competitivitatea economică şi atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, arată Ministerul Energiei.

”În domeniul energiei discutăm adesea despre o trilemă: securitate energetică, competitivitate şi schimbări climatice. La Paris, în faţa statelor membre OCDE, am adus în discuţie o a patra alternativă care vizează capacităţile locale şi lanţurile de aprovizionare. România este printre puţinele state din lume cu un ciclu nuclear integrat, avem unii dintre cei mai buni experţi din lume, iar reactoarele de la Cernavodă sunt ambele pe podiumul mondial prin siguranţa şi eficienţa în exploatare. Mai mult, România are singurul simulator din Europa pentru pregătirea viitorilor ingineri pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la Politehnica Bucureşti şi construieşte singură instalaţie de detritere (CTRF) din Europa. Bazată pe o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia creează premisele ca România să devină un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu (combustibil candidat al viitoarelor reactoare de fuziune). La evenimentul OCDE-NEA, ca recunoaştere a rolului de lider în sectorul nuclear, România a prezidat în premieră lucrările sesiunii dedicate lanţurilor de aprovizionare şi reindustrializării. Pentru atingerea obiectivelor globale de triplare a capacităţilor nucleare până în 2050, cooperarea globală este esenţială pentru acces la finanţare şi o forţă de muncă calificată”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Potrivit Agenţiei pentru Energie Nucleară, pentru a atinge obiectivele climatice şi de securitate energetică, este necesară triplicarea capacităţii nucleare globale, atingând o capacitate de 1.160 GWe până în 2050. Această extindere presupune construirea a aproximativ 20 GWe pe an între 2030 şi 2050, un nivel de investiţie care nu a mai fost văzut de la construcţiile masive din anii 1970 şi 1980.

Ţări precum Franţa, România, Statele Unite, Suedia şi multe altele şi-au asumat deja angajamente ambiţioase în ceea ce priveşte extinderea infrastructurii nucleare. În plus, proiectele reactoarelor nucleare modulare mici dimensiuni (SMR) reprezintă o componentă cheie în strategia de extindere, oferind soluţii flexibile şi inovative pentru nevoile energetice globale, precizează ministerul Energiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.