Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, vineri seară, că România este în continuare una dintre ţările cu cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale din Uniunea Europeană. Burduja invocă, în acest sens, date ale Eurostat care arată că în primele trei luni ale acestui an, în România, preţul la gaz natural plătit de populaţie a fost al patrulea cel mai mic din UE, iar la electricitate al cincilea cel mai mic la nivelul statelor membre ale Uniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul trimestru al anului 2024, ţara noastră a avut al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale şi al cincilea la energie electrică. Suntem încrezători că această tendinţă va continua şi în trimestrul al doilea, datorită ajustării şi prelungirii schemei de plafonare a preţurilor până la 31 martie 2025. Deşi perioada caniculară a adus preţuri mai mari pe pieţele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării”, scrie, vineri seară, pe Facebook, ministrul Energiei.

Potrivit  lui Burduja, datele primite pentru luna iunie de la principalii furnizori de energie electrică indică faptul că preţurile facturate au fost cu până la 14% mai mici decât plafonul stabilit, ”protejând astfel consumatorii şi bugetul de stat”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Sebastian Burduja subliniază că investiţiile strategice rămân prioritare pentru autorităţile române.

”Săptămâna trecută am semnat alte 25 de contracte de finanţare în valoare de peste 3,5 miliarde de lei pentru modernizarea reţelelor electrice de distribuţie. În total, am atras pentru reţele, finanţări europene nerambursabile de aproape 7,5 miliarde de lei, mai mult decât în ultimele trei decenii”, mai notează ministrul.

Acesta adaugă că în toamna acestui an va fi lansat un apel competitiv pentru investiţii în capacităţi de stocare a energiei electrice, în valoare de 150 milioane de euro.

”Principala preocupare a mea şi a echipei  de la Ministerul Energiei rămâne protejarea consumatorilor şi asigurarea accesului la energie la preţuri corecte, acum şi în viitor”, conchide Burduja.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.