Ministrul Economiei, Virgil Popescu, doreşte ca până la finalul acestui an să fie realizată o definire a consumatorului vulnerabil, iar acest lucru va fi realizat de un comitet format din reprezentaţi ai ministerelor Muncii, Economiei şi Dezvoltării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Virgil Popescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Mangalia, că un consumator vulnerabil trebuie ajutat şi acest lucru se întâmplă peste tot în Europa.

“OUG 114 presupune un preţ subvenţionat de 68 de lei la megawatt pentru gaze naturale şi un adaos minim impus pentru producătorii de energie electrică, asta înseamnă un preţ subvenţionat pentru toată populaţia atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. Ăsta nu e mod de lucru, e clar că trebuie să definim consumatorul vulnerabil, este clar că acest consumator vulnerabil în România trebuie ajutat şi peste tot în Europa se întâmplă acest lucru. Ne dorim să avem un concept şi să facem prin parlamentarii noştri europeni, prin comisarul pe care îl avem, să reuşi să definim consumatorul vulnerabil la nivel european care să fie ajutat”, a explicat ministrul.

El spune că acest lucru înseamnă că mulţi români vor beneficia de ajutor, inclusiv cei care se încălzesc cu energie electrică, cu lemne sau gaz. 

“Asta ce înseamnă pentru România unde veniturile sunt mai mici? Înseamnă că se ridică pragul de venituri şi mai mulţi români vor beneficia de ajutor. Dar consumator vulnerabil înseamnă inclusiv ajutor pentru energia electrică, nu vorbim de energie termică, înseamnă pentru încălzirea cu lemne de foc, pentru încălzirea cu centrale de gaz”, a mai declarat Virgil Popescu.

El a reamintit că Guvernul nu va interzice primăriile să dea subvenţii pentru încălzire.

“Faptul că toată lumea s-a aplecat, s-a inflamat de la Bucureşti, faptul că gigacaloria la nivelul Bucureştiului este cumpărată de la Elcen, compania ministerului Economiei, cu 196 de lei fără TVA şi vândută cu 495 de lei la bucureşteni, asta este mult prea mult, asta înseamnă că acolo este o pierdere imensă. Ori Guvenul nu o să interzică niciunei unităţi administrativ-teritoriale, nici unei primării să dea subvenţie. Dacă doreşte, Consiliul Local este forul legislativ să dea subvenţie, Noi vorbim de ajutor de la bugetul de stat pentru oamenii care au nevoie”, a explicat ministrul.

El a mai spus că definirea consumatorului vulnerabil o vor face reprezentanţii ministerelor Muncii, Economiei şi Dezvoltării. 

“Toată lumea a spus că Ministerul Economiei face această definire a consumatorului vulnerabil. Nu. Ministerul Economiei, Energiei nu are în obiectul de activitate acest lucru, Ministerul Muncii este ministerul responsabil şi ieri chiar la sfârşitul şedinţei de guvern am vorbit cu doamna ministră a Muncii să începem acel comitet interministerial, dânsa îl conduce printr-un secretar de stat desemnat, noi o să ne trimitem oamenii şi expertiza acolo, mai avem Ministerul Dezvoltării”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că există o bază legislativă în acest sens, o lege votată în 2016, dar care nu s-a aplicat şi de acolo se poate pleca pentru realizarea unor modele de calcul a veniturilor.

“Eu cred că de acolo putem pleca şi avem o bază legislativă în aşa fel încât, adaptată, există nişte modele matematic în acea lege, modele de calcul a veniturilor în aşa fel încât să reuşim să finalizăm până la sfârşitul acestui an această definire a consumatoruului vulnerabil, după care, evident schema de ajutor va fi de la bugetul de stat”, a mai spus Virgil Popescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.