Noul ministru al Finanţelor din Marea Britanie, Rachel Reeves, a declarat că va lua în considerare acordarea de majorări salariale peste inflaţie pentru aproape 2 milioane de angajaţi guvernamentali, la sfârşitul acestei luni, pentru a evita declanşarea unor greve paralizante în sectorul public, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două organisme de evaluare a salariilor care consiliază guvernul au recomandat o creştere a salariilor cu 5,5% pentru 460.000 de profesori şi 1,4 milioane de angajaţi din Serviciul Naţional de Sănătate de stat, potrivit presei.

Întrebată dacă guvernul va aproba aceste creşteri salariale, Reeves a spus că îi apreciază pe lucrătorii din serviciul public şi a avertizat că există u”n cost” pentru bătăliile lungi cu sindicatele care au subminat eforturile ultimului guvern de a îmbunătăţi serviciile publice.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Apreciez cu adevărat lucrătorii din serviciul public, din şcolile noastre, din spitalele noastre, şi din poliţie. Există un cost pentru nerezolvare, un cost pentru acţiuni sindicale ulterioare şi un cost în ceea ce priveşte dificultatea cu care ne confruntăm cu recrutarea”, a declarat Reeves pentru BBC.

Partidul Laburist a câştigat o majoritate majoră la alegerile generale de la începutul acestei luni, promiţând un deceniu de ”reînnoire naţională” după 14 ani de guverne conduse de conservatori.

În perioada premergătoare alegerilor, laburiştii au exclus majorări ale cotelor impozitului pe venit, impozitului pe profit şi taxei pe valoarea adăugată, lăsând puţin loc pentru creşterea cheltuielilor.

Costul estimat al creşterilor salariale de 5,5% pentru profesori şi anumiţi angajaţi ai Serviciului Naţional de Sănătate ar putea fi de aproximativ 3 miliarde de lire sterline, potrivit Institutului de Studii Fiscale.

Inflaţia în Marea Britanie este în prezent de aproximativ 2%.

Reeves, prima femeie ministru al Finanţelor din Marea Britanie, a declarat că guvernul ”se va asigura că vor exista bani” dacă lucrătorilor din sectorul public li se acordă majorări salariale peste inflaţie.

Dacă guvernul doreşte să aprobe creşterile de salarii, ar trebui să crească taxele, să crească împrumuturile sau să reducă cheltuielile guvernamentale în alte domenii, a spus IFS.

Reeves a spus că îşi va prezenta planurile pentru ofertele de salarizare din sectorul public şi va anunţa data viitorului buget înainte de sfârşitul acestei luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.