Ministrul de Finanţe al Regatului Unit, Rachel Reeves, a promis luni că Marea Britanie nu va reveni la austeritate, dar a spus că va face alegeri grele în timp ce va prezenta propunerile bugetare luna viitoare, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Va fi un buget cu o ambiţie reală... un buget pentru a realiza schimbarea pe care am promis-o. Un buget pentru reconstrucţia Marii Britanii. Nu va exista nicio revenire la austeritate”, a spus ea luni unei mulţimi de delegaţi ai Partidului Laburist.

Discursul ei principal, scurt întrerupt de un protestatar pro-palestinian din mulţime, a venit în momentul în care laburistii şi-a început conferinţa anuală a partidului luni – prima cu partidul la putere în ultimii 15 ani.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Guvernul laburist de guvernământ s-a confruntat cu critici pentru că a generat o atmosferă pesimistă asupra stării finanţelor publice, prim-ministrul Keir Starmer avertizând asupra deciziilor ”dureroase” după ce partidul a câştigat alegerile generale din iulie.

Datoria naţională a Marii Britanii este în prezent la 100% din produsul intern brut pentru prima dată din 1961, au arătat vineri date noi de la Oficiul pentru Statistică Naţională.

În anul financiar până în august, deficitul a totalizat 64,1 miliarde de lire sterline, cu 6,2 miliarde de lire sterline mai mult decât prognoza ONS în martie.

Reeves a sugerat că taxele vor creşte probabil în viitorul ei buget de toamnă din 30 octombrie, după ce a descoperit ”o gaură neagră” de 22 de miliarde de lire sterline în finanţele publice.

Predecesorul ei, Jeremy Hunt, de la Partidul Conservator rival, a negat afirmaţiile, ca fiind ”fictive”.

”Ştiu că sunteţi nerăbdători pentru schimbare. Dar din cauza acelei moşteniri de la conservatori, drumul de urmat este mai abrupt şi mai greu decât ne aşteptam”, a spus ea publicului luni.

Cu toate acestea, Reeves a căutat să dea un ton pozitiv, spunând că ”optimismul meu pentru Marea Britanie este mai puternic ca niciodată. Ambiţia mea nu cunoaşte limite.”

Reeves a apărat o mişcare dezbinătoare de la începutul acestei luni de a reduce alocaţiile pentru combustibil de iarnă pentru milioane de pensionari, ca fiind ”decizia corectă în circumstanţele pe care le-am moştenit”.

Cu toate acestea, ea a reiterat că guvernul nu va majora impozitul pe venit, plăţile de asigurări sociale de asigurări naţionale, taxa pe valoarea adăugată (o taxă pe vânzări) şi impozitul pe profit.

În schimb, ea a promis că va strânge venituri suplimentare prin eradicarea concesiei fiscale non-dom a Marii Britanii şi prin înlăturarea formelor de evaziune fiscală.

”Acest guvern nu va sta pe loc şi nu-i va răsfăţa pe cei care nu plătesc taxele pe care le datorează”, a spus ea.

Ministrul de Finanţe a reiterat, de asemenea, poziţia guvernului ca fiind ”mândru pro-business”, făcând referire la planurile de luna viitoare de a găzdui un summit de afaceri şi de a anunţa propuneri pentru o nouă strategie industrială naţională.

Aceasta, a spus ea, ar include măsuri pentru ca Marea Britanie să-şi atingă obiectivele net zero şi energie curată până în 2030. În plus, ea a spus că guvernul va continua să urmărească acorduri comerciale pentru ”a deschide noi pieţe”, deoarece negocierile rămân în prezent în desfăşurare cu parteneri importanţi precum India.

”După ani de instabilitate şi incertitudine, Marea Britanie este din nou deschisă pentru afaceri”, a spus ea.

Eşecul de a acţiona rapid asupra cheltuielilor guvernamentale ”ar submina poziţia fiscală a Regatului Unit”, cu implicaţii variind de la servicii publice la credite ipotecare şi inflaţie, a avertizat Reeves, invocând amintirile mini-bugetului eşuat al fostului prim-ministru conservator Liz Truss.

”Experimentul Liz Truss ne-a arătat că orice plan de creştere fără stabilitate duce la ruină”, a spus ea, declarând că ”era economiei de curgere şi scurgere a luat sfârşit”.

Declaraţiile vin în timp ce entuziasmul publicului pentru guvern a dat semne de scădere, la mai puţin de trei luni după ce Partidul Laburist a obţinut o victorie istorică asupra conservatorilor.

Jumătate dintre britanici, inclusiv un sfert dintre alegătorii laburişti (26%), sunt dezamăgiţi de realizările guvernului de până acum, a arătat vineri sondajul de opinie Ipsos.

Gideon Skinner, directorul principal al Ipsos pentru politica din Marea Britanie, a declarat că rezultatele au fost un indiciu că ”perioada lunii de miere” a guvernului s-a încheiat.

”Există o infiltrare de pesimism şi îngrijorare după câteva luni de speranţă după alegeri”, a spus Skinner, luni, la conferinţa Partidului Laburist.

Tom Selby, director de politici publice la firma de servicii financiare AJ Bell, a declarat că este puţin probabil ca discursul lui Reeves să fi atenuat îngrijorările cu privire la provocările fiscale viitoare.

”Deşi tonul cancelarului a fost mai pozitiv astăzi, ea nu a lăsat nicio îndoială la conferinţă că în bugetul de pe 30 octombrie vor veni decizii dureroase – deşi ţara rămâne în întuneric cu privire la locul exact în care va cădea toporul”, a spus el într-o notă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.