Guvernul intenţionează să construiască centre de colectare a lânii şi pieilor de oi şi capre, finanţate din fondul suveran de investiţii, iar una dintre posibilele utilizări ale lânii ar fi realizarea de plăpumi pentru săraci, a declarat duminică, la emisiunea Viaţa Satului de la TVR1, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul a ţinut să declare, la începutul emisiunii, că nu va veni la televiziuni "decât atunci când am ceva de transmis pentru ţară".

"Ieri s-au împlinit 30 de zile, fără nicio zi liberă, cu 142 de ore de somn, cu sosirea în minister la 6.30, cu plecarea noaptea, spre casă sau în teren", a precizat Daea. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Moderatorul emisiunii l-a întrebat despre un punct din programul de guvernare în domeniul agriculturii, care prevede construirea de centre de colectare a lânii şi pieilor de ovine şi caprine. 

"Sunt 12 milioane de oi. Au trei kilograme oaia. O plapumă cât ar fi? Trei kilograme.  Ar fi 12 milioane de plăpumi în România pentru săracii ăştia", a spus Daea. 

Centrele de colectare ar urma să fie finanţate din fondul suveran de dezvoltare, pe care guvernul intenţionează să îl creeze în acest an, potrivit oficialului. 

Ministrul a menţionat că principala problemă cu care se confruntă la minister este întârzierea finalizării dosarelor pentru acordarea subvenţiilor către fermieri.

"E o întârziere de 8.174 de dosare. În România, dacă nu termini un judeţ, degeaba termini pe celelalte, pentru că nu poţi să închizi situaţia şi nu poţi să acorză celorlalţi subvenţia. (...) Am dispus mutarea specialiştilor de la judeţele unde au finalizat spre cele opt judeţe care aveau întârzieri. S-au dislocat 262 de specialişti", a spus Daea.

Ministrul a criticat dur roşiile din import, încercând să justifice programul guvernului, de a sprijini producţia românească de roşii.

"Aţi văzut dumneavoastră tomatele din import? Aţi văzut cum cade o tomată dintr-o cutie, dintr-un ambalaj, că dansează precum mingea? Poţi să joci fotbal cu ea şi nu se depreciază. De ce? Răspunsul este dat de terhnologia pe care o foloseşrte acolo şi care nu se aseamănă şi nu poate fi egală cu cea din România", a afirmat Daea. 

În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi susţinuţi printr-un program să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an.

Ministrul a vorbit şi despre sprijinul pe care actualul guvern doreşte să îl acorde crescătorilor de porci, cu pachete de sprijin de 10.000 euro, în tranşe semestriale. 

"Acest program (...) înseamnă ce? Să-i dau producătorului de carne de porc care se prezintă cu animalul la abator. Câ în fond şi la urma urmei, populaţiei nu-i dau nici picioare de porc, nu-i dau nici dansul porcului, nu-i dau nici guiţatul lui, îi dau carnea lui. Şi atunci pe carcasa de porc se duce sprijinul", a spus Daea. 

Sprijinul este sub forma unui ajutor de stat, care trebuie notificat la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.