Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri că există semnale îmbucurătoare din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte procedura de infringement împotriva României, deoarece aceasta a început să înţeleagă poziţia fermă a României.
“Eu cred în dialog, în schimbul de păreri şi în fundamentări exacte ale poziţiilor. Cred că infringement va fi finalizat. Suntem în procedură de preinfrigement. Sunt două etape. Prima etapă este să comunice două luni de zile. A doua etapă este avizul motivat. După aceea se intră în proceduri şi se continuă disputa în justificări. Sunt elemente îmbucurătoare legate de faptul că au început să înţeleagă poziţia României. Iar poziţia României este fermă. Facem tot ce trebuie ca fermierul român să aibă demnitatea lui, să fie respectat, iar produsul românesc să fie acolo unde merită, prin calitate, prin valoare. Pe o piaţă unică suntem toţi liberi”, a afirmat ministrul Agriculturii.
Comisia Europeană a lansat pe data de 15 februarie o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali, ceea ce ar contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), Horaţiu Radu, spunea la acel moment că procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană trebuie privită în acest context al dezbaterii ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor CE.
Lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire.
Legea privind produsele româneşti din magazine ar putea fi amendată astfel încât termenul ”românesc” să fie înlocuit cu ”autohton”, retailerii să nu mai fie obligaţi să amenajeze spaţii speciale pentru comercializarea produselor agroalimentare româneşti, ci doar să le semnalizeze în interiorul magazinului, iar sintagma ”lanţ scurt” de achiziţie să fie înlocuit cu ”parteneriate” între producători şi retaileri. Măsurile au fost discutate, în luna martie, în Comisia de agricultură a Camerei pentru a evita o procedură de infrigement din partea Comisiei Europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...