Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, miercuri, că peste 200.000 de hectare de porumb şi floarea soarelui sunt afectate din cauza secetei, menţionând că nu există probleme în zonele irigate.
"În privinţa, însă, a culturilor la care vremea creează probleme, porumbul şi floarea soarelui, ele sunt afectate. Echipele de control care sunt stabilite prin ordinul prefectului sunt la faţa locului, determină în fiecare zonă în parte care este gradul de afectare, care sunt pierderile, întocmesc documentele cuvenite, stabilite prin Hotărârea de Guvern 557 şi prin ordinul comun stabilit de cei doi miniştri, respectiv ministrul Agriculturii şi ministrul de Interne, şi comunică, transmit operativ la Ministerul Agriculturii situaţia centralizatoare”, a declarat Petre Daea, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat că există peste 200.000 de hectare de culturi afectate.
"Ne aflăm acum la o cifră de peste 200 de mii hectare care ar fi afectate în diferite grade, diferite grade înseamnă atât compromitere totală, cât şi afectări în procent de 30-40-50 la sută. Nu sunt probleme şi nu vor fi probleme în zonele acestea irigate, deşi în partea de sud a ţării avem staţii de pompare în afara posibilităţii de a aspira apa datorită nivelului scăzut al Dunării. În colaborare cu Mediul, am stabilit un mod de lucru punctual, cu alte cuvinte, avertizarea care se dă pe o anumită porţiune a Dunării ea să fie interpretată concret, la faţa locului, în aşa fel încât să nu punem o restricţie care ar afecta continuitatea sau continuarea activităţii de irigare. Prin înţelegerea celor două ministere, punerea de acord înseamnă că, astăzi, deşi avem nivele scăzute în ultima parte a Dunării, a cursului Dunării, totuşi nivelele de la faţa locului ne asigură capacitatea de aspirare şi nivelul de exploatare. Acolo deci funcţionează sistemele de irigaţii”, a transmis Petre Daea.
El a precizat că în zonele irigate culturile nu sunt afectate.
"În perimetrul irigat, culturile nu sunt afectate. Sigur, sunt stresuri hidrice şi vor fi tot timpul, pentru că sunt pierderi tehnologice. Noi ştim foarte bine că într-un an bun de lucru şi în condiţii normale de temperatură şi factori climatici în general, pierderile tehnologice pot ajunge până la 10%. Nu este cazul în perimetrele irigabile, referindu-mă la pierderi de recolte, la principalele culturi din planul de cultură al judeţelor respective, înţelegând aici în mod deosebit prăşitoarele”, a menţionat ministrul Agriculturii.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.