Italia ar putea mări taxele pentru companiile energetice care au beneficiat de creşterea preţurilor energiei, a declarat miercuri ministrul italian al industriei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Europa se confruntă cu creşteri ale preţului energiei din cauza cererii puternice, a temerilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia şi a nivelurilor scăzute ale stocurilor de gaze, ceea ce provoacă o creştere vertiginoasă a facturilor consumatorilor.

Guvernele din Europa analizeză cum să atenueze creşterea preţurilor pentru a ajuta familiile şi industria.

”Cred că guvernul va merge în această direcţie. Profiturile suplimentare trebuie să contribuie într-un fel la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puţin înstăriţi”, a spus Giancarlo Giorgetti, când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, aşa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creştere a preţului petrolului.  

Giorgetti a făcut declaraţia la o conferinţă de presă convocată de partidul Liga pe tema preţurilor energieu.

Giorgetti este membru al partidului de extremă-dreapta Liga, care este un membru cheie al guvernului de coaliţie al lui Mario Draghi.

Liderul Liga, Matteo Salvini, care şi-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, i-a cerut celei mai mari companii de utilităţi din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta în problema facturilor pentru energie.

”Sperăm că Enel simte responsabilitatea socială de a realiza că obţin marje nebuneşti... ar trebui să pună o mână pe inimă şi să redea o parte din profit familiilor şi companiilor”, a spus el la aceeaşi conferinţă de presă.

Enel a declarat miercuri că a vândut la termen energia pe care o producea, ceea ce înseamnă că preţurile pe care clienţii săi le plătesc acum se bazează pe costul energiei stabilit cu cel puţin 12 luni în urmă.

”Compania cu siguranţă nu realizează profituri suplimentare din criza energetică actuală”, a spus un purtător de cuvânt al Enel, adăugând că creşterea preţurilor la gaze a afectat negativ companii precum Enel, care au cumpărat gaze pentru a produce energie.

Enel este una dintre cele mai mari companii de energie verde din lume.

Premierul Draghi a spus luni că furnizorii care au beneficiat de creşterea preţurilor ar trebui să împartă profiturile cu societatea.

Salvini l-a îndemnat pe Draghi să pregătească un pachet suplimentar de împrumuturi pentru a reduce facturile la energie şi pentru a ajuta companiile a căror activitate este afectată de o creştere a infecţiilor cu coronavirus.

”I-am cerut lui Draghi să facă un efort extraordinar pentru a sprijini afacerile şi a le ajuta să facă faţă costului energiei”, a spus Salvini.

În observaţiile făcute la începutul acestei săptămâni, Salvini a cerut o creştere a deficitului bugetar în valoare de cel puţin 30 de miliarde de euro (34,08 miliarde de dolari).

Roma a cheltuit deja peste 8 miliarde de euro, in iulie, pentru a reduce creşterile facturilor la energie.

Spania a declarat în octombrie anul trecut că preţurile mai mari ale energiei aduc beneficii inechitabile companiilor energetice şi a propus o recuperare a profiturilor, dar a revenit ulterior la unele dintre măsuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.