Miniştrii Energiei ai Uniunii Europene au respins vineri plafonarea preţului gazelor ruseşti, dar au însărcinat Bruxelles-ul să elaboreze propuneri, în câteva zile, pentru a limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor şi pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire, transmite Reuters.
La o întâlnire de urgenţă de la Bruxelles, miniştrii au cerut Comisiei Europene să propună plafoane mai extinse pentru preţurile gazelor, dar executivul UE a considerat că o astfel de idee nu este fezabilă.
Ţările UE au susţinut, de asemenea, propunerea Executivului Uniunii de a oferi fonduri de urgenţă companiilor de energie care se confruntă cu cerinţe de garanţii în creştere şi au însărcinat Comisia să elaboreze astfel de măsuri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Toată lumea se grăbeşte să găsească o soluţie”, a spus ministrul suedez al Energiei Khashayar Farmanbar, în timp ce miniştrii sunt îngrijoraţi de impactul preţurilor vertiginoase ale energiei asupra gospodăriilor şi întreprinderilor.
Planul UE, care nu a fost încă concretizat, ar face ca guvernele să capteze veniturile în exces ale centralelor eoliene, nucleare şi pe cărbune, care îşi pot vinde în prezent energia la preţuri record, determinate de costul gazelor, şi să folosească banii pentru a reduce facturile consumatorilor.
Companiile de combustibili fosili ar trebui, de asemenea, să plătească ”o contribuţie de solidaritate”, se arată într-un rezumat al întâlnirii.
”A lua unele dintre aceste profituri în exces şi a le returna gospodăriilor are sens”, a declarat vineri ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan, despre recomandările Comisiei.
Aceasta urmează să prezinte propunerile marţi.
Miniştrii Energiei ar putea organiza încă o întâlnire de urgenţă la sfârşitul acestei luni, pentru a negocia şi a aproba planurile finale, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Moscova va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preţ pentru gazele ruseşti.
Unele ţări care încă primesc gaze ruseşti au spus că nu sunt dispuse să rişte să piardă această aprovizionare.
”Dacă restricţiile de preţ ar fi impuse exclusiv gazelor ruseşti, aceasta ar duce evident la o întrerupere imediată a aprovizionării cu gaze ruseşti”, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto.
Ministrul italian al Tranziţiei Ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că 15 state UE s-au exprimat în favoarea unui plafon generalizat al preţurilor pentru toate importurile de gaze.
Dar alte ţări, inclusiv Ţările de Jos, şi-au exprimat îndoielile.
”Nu aş spune că a existat un sprijin larg pentru un plafon larg (pentru preţul gazelor)”, a declarat reporterilor secretarul de stat olandez pentru industriile extractive, Hans Vijlbrief.
Comisia Europeană a avertizat că limitarea preţurilor gazelor naturale lichefiate în Europa ar putea risca să îl redirecţioneze către alte regiuni, privând Europa de combustibilul atât de necesar.
”Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol situaţia noastră de securitate a aprovizionării”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.
Executivul UE nu a inclus un plafon general al preţului gazelor într-o listă de măsuri pe care le-a sugerat ţărilor înainte de reuniunea de vineri.
Livrările de gaze ruseşti prin cele trei rute principale către Europa au scăzut cu aproape 90% în ultimele 12 luni, arată datele Refinitiv.
Moscova a dat vina pentru reducerea aprovizionării pe problemele tehnice cauzate de sancţiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina.
VNG, unul dintre cei mai mari importatori de gaze naturale ruseşti din Germania, a devenit vineri cea mai recentă firmă energetică europeană care a solicitat sprijin de stat, din cauza reducerilor livrărilor de gaze ale Rusiei.
În timp ce ţările UE susţin ideea ”instrumentelor de lichiditate de urgenţă” la nivelul UE, pentru a ajuta companiile care se confruntă cu cerinţe în creştere în garanţii, şefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat vineri că guvernele, nu băncile centrale, ar trebui să ajute firmele energetice aflate sub stres din cauza volatilităţii pieţei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.