Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Marcel Boloş, a semnat, luni, contracte de finanţare de 121,5 milioane de euro pentru extinderea reţelei de apă-canal din Ilfov. Astfel, 25.800 locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă şi 18.600 de locuitori vor avea acces la canalizare. În urma derulării proiectului, sunt localităţi din aria proiectului unde rata de conformare la servicii de alimentare cu apă va creşte de la 0% la 93%.
”Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat astăzi două contracte în valoare totală de 121,5 milioane euro pentru extinderea reţelei de apă-canal din 3 unităţi – administrativ teritoriale din judeţul Ilfov: Snagov, Afumaţi şi Găneasa (incluse în zona metropolitană Bucureşti). La evenimentul desfăşurat la sediul Consiliului Judeţean Ilfov au mai participat secretarul de stat Carmen Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, şi primarii localităţilor beneficiare”, a transmis, luni seară, MIPE, într-un comunicat d epresă.
Sursa citată a precizat că proiectele vor fi finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi vor asigura conectarea la reţeaua de apă a 25.800 de locuitori şi acces la canalizare pentru 18.600 locuitori.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Continuăm investiţiile pentru conectarea României la reţeaua de apă şi canalizare, prin semnarea a două contracte cu finanţare din POIM. De această dată, beneficiare sunt zonele din proximitatea Capitalei. Anul viitor, când este programată finalizarea acestor două proiecte, locuitorii celor trei unităţi administrativ – teritoriale vizate vor avea acces la servicii de alimentare cu apă la standarde conforme şi acces la canalizare, aşa cum este firesc pentru toate localităţile din România. În total, contractele semnate astăzi vor aduce Ilfovului o reţea de distribuţie extinsă cu 45 de km şi o reţea de canalizare extinsă cu 66 km”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
Potrivit reprezentanţilor MIPE, prin investiţiile cuprinse în aceste două proiecte se continuă procesul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată realizat în etapa 2007–2013 şi se propun investiţii în extinderea şi înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în zonele rurale.
”Pentru cele 5 localităţi din Snagov incluse în proiect (satele Snagov, Ghermăneşti, Ciofliceni, Vlădiceasa şi Tîncăbeşti), gradul de conectare al populaţiei din aria proiectului la servicii de alimentara cu apă va creşte de la 40% înainte de proiect la 96 % după proiect, iar gradul de colectare şi epurare a apelor uzate va creşte de la 31% înainte de proiect, la 98% după finalizarea acestuia”, a transmis MIPE.
Potrivit instituţiei, populaţia beneficiară a investiţiilor în alimentarea cu apă şi apă uzată este de 9.557 locuitori, respectiv 6.951 locuitori echivalenţi. Reţeaua de distribuţie a apei va fi extinsă cu 33,524 km, iar reţeaua de canalizare cu 33,760 km.
De asemenea, numărul locuitorilor care vor beneficia de acces la apă curentă prin finalizarea proiectului de la Afumaţi şi Găneasa este de 16.251 prin extinderea reţelei de distribuţie cu 11,708 km, iar populaţia beneficiară de acces la canalizare este de 11.733 locuitori, prin extinderea reţelei cu 11,708 km.
”Gradul de conectare al populaţiei din aria proiectului la servicii de alimentare cu apă va creşte de la 0% înainte de proiect la 93%, iar cel de colectare şi epurare a apelor uzate de la 17% înainte de proiect, la 95% după finalizarea acestuia”, a mai rtransmis MIPE.
Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanţate prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, care are alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă şi apă uzată şi tranziţia la o economie circulară.
Prin PODD se vor finanţa investiţii atât în cadrul unor proiecte noi, cât şi în continuarea investiţiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanţarea prin PODD va include pregătirea şi gestionarea proiectelor de investiţii de apă şi apă uzată, dar şi consolidarea capacităţii actorilor implicaţi în sector.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.