Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a finalizat o investiţie de peste 2 milioane lei într-o platformă pentru gunoi de grajd, în localitatea Comarna din judeţul Iaşi, platformă cu o capacitate de 2.200 mc/an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”La 24 septembrie 2020, a fost semnată recepţia de terminare a lucrărilor pentru noua platformă de depozitare a gunoiului de grajd, destinată micilor crescători de animale din zona comunei Comarna”, a informat ministerul.

Investiţia a fost făcută în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, proiect finanţat de Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Aceste platforme, dotate şi cu un set de utilaje destinat colectării şi manipulării gunoiului de grajd şi împrăştierii compostului rezultat, s-au dovedit a fi cea mai viabilă soluţie pentru reducerea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole. Motivul este specificul României, care are peste 3 milioane de ferme mici şi gospodării de subzistenţă, fără mijloace proprii de a asigura gestionarea corectă a bălegarului”, precizează Minsiterul Mediului.

Platforma de la Comarna are o capacitate de 2.200 mc/an şi a fost dimensionată ţinând cont de numărul de animale existent în zona comunei.

”Fiecare investiţie în infrastructura de protejare a apelor împotriva poluării cu nitraţi creşte şansele noastre de a ne conserva rezerva de apă potabilă. Spun « creşte şansele» pentru că, deşi această infrastructură există acum, ea trebuie să fie şi folosită. Sper că fiecare autoritate locală beneficiară va face tot ceea ce trebuie pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru colectarea de la populaţie a gunoiului de grajd. Iar pentru a reuşi, este foarte important ca şi cei care cresc animale să înţeleagă că fără grija lor, fără implicarea lor, eforturile tuturor celorlalţi pot fi anulate”, a declarat Leonard Achiriloaei, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Autoritatea locală decide asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu. Fermierii vor putea transporta singuri gunoiul de grajd la platformă sau vor putea apela la serviciile publice de colectare, realizate cu ajutorul utilajelor primite de UAT odată cu platforma: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă.

Un avantaj este acela că fermierii care încheie contract cu operatorul platformei şi fac dovada predării cantităţilor de gunoi de grajd produse de animalele din fermă sunt consideraţi conformi din punct de vedere al capacităţilor de stocare de către APIA şi AFIR, scăpând astfel de presiunea unor investiţii în platforme individuale obligatorii.

Eforturile investiţionale, în valoare de 2.089.670,97 lei, au fost suportate în proporţie de 95,22% de către MMAP, contribuţia locală a comunei Comarna fiind de 4,78% şi constând în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiţia urmează să fie exploatată de UAT şi monitorizată de MMAP, pe toată durata de viaţă a acesteia.

În judeţul Iaşi, comuna Comarna este a zecea care beneficiază de o platformă comunală finanţată prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, după Cotnari, Cristeşti, Deleni, Grajduri, Mirceşti, Mironeasa, Miroslava, Scânteia şi Voineşti.

Până în martie 2022, încă 11 localităţi din judeţul Iaşi urmează să beneficieze de investiţii finanţate de MMAP: Coarnele Caprei, Drăguşeni, Heleşteni, Horleşti, Ipatele, Mirosloveşti, Moşna, Prisăcani, Ruginoasa, Scheia şi Ţibăneşti.

Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.