Ministerul Finanţelor anunţă, joi seară, că ultimul pas pentru a lansa obligaţiuni verzi a fost îndeplinit, după aprobarea de către Guvern a unui act normativ care prevede finanţare unor proiecte destinate protejării mediului. ”În curând veţi vedea primele emisiuni lansate”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
”Guvernul României a aprobat astăzi proiectul de Hotărâre de Guvern privind Cadrul referitor la finanţarea unor proiecte care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice. Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de producţia de energie regenerabilă, eficienţa energetică, prevenirea şi controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei şi a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi şi gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii şi a utilizării terenurilor”, anunţă, joi seară, Ministerul Finanţelor.
Ministrul Marcel Boloş a precizat că acesta ”era ultimul pas pentru a putea emite obligaţiuni verzi”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Aşa că, în curând veţi vedea primele emisiuni lansate. Vorbim despre un instrument prin care vom asigura finanţare pentru proiecte precum dezvoltarea reţelei de transport cu metroul în oraşele Bucureşti şi Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România şi creşterea eficienţei energetice a fondului de clădiri şi înfiinţarea de noi zone de păduri urbane”, a explicat ministrul Marcel Boloş.
În conformitate cu Calendarul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2024, primele emisiuni de obligaţiuni verzi, atât pe pieţele internaţionale, cât şi pe piaţa internă, vor fi lansate în cursul acestui an.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, cadrul general de obligaţiuni destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice aprobat prin această Hotărâre descrie criteriile şi procesul de guvernanţă stabilit de Guvern pentru emisiunea de obligaţiuni verzi la nivel suveran în conformitate cu cele mai bune practici de pe piaţă.
”Obligaţiunile verzi reprezintă un instrument eficient de canalizare a finanţării către proiecte cu beneficii clare pentru mediu. Prin emisiunea de obligaţiuni verzi, Guvernul îşi aliniază strategia de finanţare cu angajamentul său faţă de Acordul de la Paris, cu priorităţile sale de mediu şi cu realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. Hotărârea de Guvern evidenţiază angajamentele ţării noastre în acest sens, agenda actuală de mediu, precum şi planurile de finanţare verde”, a transmis Executivul.
Cadrul general de obligaţiuni verzi aprobat de Guvern descrie categoriile de proiecte eligibile care pot fi finanţate prin emiterea de obligaţiuni verzi şi categoriile de activităţi asociate cu beneficii pentru mediu. Aceste categorii includ producţia de energie regenerabilă, eficienţa energetică, prevenirea şi controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei şi a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi şi gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii şi a utilizării terenurilor.
”Exemple de astfel de proiecte incluse în Cadrul general de obligaţiuni verzi sunt dezvoltarea reţelei de transport cu metroul în Bucureşti şi Cluj-Napoca, investiţii în dezvoltarea şi modernizarea căilor ferate pentru asigurarea serviciilor feroviare integral electrificate în principalele zone urbane (reşedinţe de judeţ şi alte oraşe cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor existente de apărare împotriva inundaţiilor în conformitate cu Directiva UE în domeniu şi Strategia naţională de management al riscului de inundaţii, creşterea eficienţei energetice a fondului de clădiri şi înfiinţarea de noi zone de păduri urbane”, a mai transmis Executivul.
Potrivit acestuia, Cadrul general de obligaţiuni destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice a fost elaborat de către Comitetul Interministerial pentru Schimbări Climatice, cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale
În calitate de stat-membru al Uniunii Europene, politicile de mediu ale României sunt aliniate la obiectivele europene şi internaţionale în cadrul Pactului Verde European, al celor trei Convenţii de la Rio, al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi al Acordului de la Paris.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...