Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor, subliniind că ”punctele forte care au condus la menţinerea ratingului şi a perspectivei sunt contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat şi ale contului curent în raport cu suverani cu un rating similar, de nivelul ridicat al rigiditãţii bugetare şi de poziţia datoriei externe nete”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 30 august 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã. Decizia reconfirmãrii ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinutã, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de intrãrile de capital de la Uniunea Europeanã care susţin convergenţa realã a veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomicã a ţãrii, precum şi de evoluţia pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţã şi dezvoltare umanã, care se situeazã la niveluri superioare faţã de ţãrile din aceeaşi categorie de rating ("BBB")”, transmite Ministerul Finanţelor.
Conform sursei citate, punctele forte care au condus la menţinerea ratingului şi a perspectivei sunt contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat şi ale contului curent în raport cu suverani cu un rating similar, de nivelul ridicat al rigiditãţii bugetare şi de poziţia datoriei externe nete.
”În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) şi fondurile de redresare şi rezilienţã, vor continua sã susţinã creşterea şi investiţiile pe termen mediu. Dincolo de stimularea cererii directe, fondurile UE vor contribui şi la potenţialul de creştere al economiei, accelerând recuperarea faţã de nivelul mediu al UE”, arată Ministerul Finanţelor.
Agenţia Fitch estimeazã cã datoria publicã raportatã la PIB va înregistra o creştere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, şi cu nivelul medianei actuale „BBB", care se situeazã la 58,3%.
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Cum se poate modifica ratingul
Principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la îmbunãtãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei sunt reducerea susţinutã a deficitului bugetar, care ar susţine şi o scãdere pe termen mediu a datoriei publice exprimatã ca procent din produsul intern brut, precum şi îmbunãtãţirea structuralã a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorãrii externe şi a riscurilor privind finanţarea externã.
În opinia agenţiei, principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la înrãutãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei sunt o consolidare fiscalã insuficientã pe termen mediu, ceea ce ar putea duce la o creştere semnificativã a raportului datorie publicã/PIB şi materializarea unor efecte negative asupra credibilitãţii politicilor publice, stabilitãţii macroeconomice şi lichiditãţii externe, care ar rezulta din deficitele gemene (fiscal şi de cont curent) excesiv de mari.
„Decizia agenţiei de rating Fitch reconfirmã încrederea în mãsurile adoptate de Guvernul României pentru asigurarea sustenabilitãţii finanţelor publice. Este important pentru cã termenii şi condiţiile de finanţare, dar şi apetitul mediilor investiţionale de pe piaţa de capital sunt puternic influenţate pozitiv de menţinerea unui rating recomandat investiţiilor şi a unei perspective stabile. România înregistreazã în acest moment un nivel istoric al investiţiilor publice, susţinute în mare parte de fonduri europene, în domenii vitale pentru îmbunãtãţirea calitãţii vieţii românilor. Cu toate acestea, este un anunţ care trebuie însoţit de un sentiment de responsabilitate faţã de îmbunãtãţirea eficienţei bugetare şi consolidarea fiscalã, astfel încât sã asigurãm rezilienţa economiei", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.