Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva negativă, anunţă Miniksterul Finanţelor, care precizează că decizia de a reconfirma poziţia României în categoria ţãrilor cu risc scãzut pentru investiţii (investment grade) este susţinutã atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât şi de evoluţia pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţã şi dezvoltare umanã.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
”Agenţia de rating Fitch a publicat în data de 23 aprilie 2021 anunţul de reconfirmare a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi a perspectivei negative.
Decizia de a reconfirma poziţia României în categoria ţãrilor cu risc scãzut pentru investiţii (investment grade) este susţinutã atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât şi de evoluţia pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţã şi dezvoltare umanã, care se situeazã la niveluri superioare faţã de ţãrile comparabile”, conform comunicatului transmis de Ministerul Finanţelor.
În evaluarea realizatã, Fitch menţioneazã atenuarea riscurilor pe termen scurt prin iniţiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public şi la modificarea legii pensiilor şi recunoaşte eforturile de consolidare fiscalã şi planurile guvernului de implementare a reformelor.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Totodatã, apreciazã cã România se bucurã de un management solid al datoriei publice.
În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere medie de 5,8% în perioada 2021-2022, peste media ţãrilor din aceeaşi categorie de risc, datoritã impulsului puternic al investiţiilor şi a redresãrii treptate a exporturilor şi a consumului privat.
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunãtãţirea ratingului de ţarã sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementãrii eficiente a unor reforme în domeniul cheltuielilor publice şi a unor planuri credibile de creştere a veniturilor, precum şi îmbunãtãţirea susţinutã a nivelului datoriei externe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.