Ministerul Energiei a demarat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti, prin intermediul Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE). În cadrul procedurii de licitaţie publică, două companii au depus oferte pentru realizarea „Studiului de Fezabilitate şi Documentaţia tehnico-economică aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După ani de zile în care încrederea multora în acest proiect se pierduse, depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate reprezintă momentul cheie prin care domeniului energetic românesc trece la o altă etapă, cea a proiectelor mari. Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti reprezintă o etapă esenţială în consolidarea infrastructurii energetice a României. Această investiţie strategică nu doar că va spori securitatea energetică a ţării, dar va contribui semnificativ la dezvoltarea durabilă şi la creşterea competitivităţii pe piaţa europeană de energie, în contextul creşterii accelerate a capacităţilor de producţie intermitentă de energie verde (solar şi eolian). Suntem hotărâţi să continuăm să sprijinim astfel de proiecte care aduc beneficii pe termen lung pentru toţi cetăţenii prin energie sigură, la un preţ corect şi cât mai verde”, a declarat ministurl Sebastian Burduja, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Energiei.

Proiectul hidrocentralei Tarniţa – Lăpuşteşti reprezintă un pas important pentru dezvoltarea energetică a României.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Aceasta va aduce numeroase avantaje, inclusiv îmbunătăţirea regimului de funcţionare a centralei nucleare de la Cernavodă, în special în contextul construirii Unităţilor 3 şi 4, precum şi a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili. Hidrocentrala va facilita transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină, va contribui la reglajul frecvenţă - putere, va asigura rezerva terţiară rapidă şi rezerva de avarie de scurtă durată. De asemenea, va crea condiţii optime pentru funcţionarea centralelor electrice intermitente regenerabile, va furniza putere reactivă şi va funcţiona în regim compensator, respectând standardele de calitate a energiei electrice. Acest proiect va îmbunătăţi participarea Sistemului Energetic Naţional (SEN) la piaţa unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranţă şi posibilitatea exploatării SEN în condiţii tehnice şi economice superioare.

„Echipa SAPE va evalua cu atenţie aceste oferte pentru a asigura respectarea cerinţelor legale şi pentru a avansa cu succes acest proiect de importanţă vitală pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, o dată cu acesta, putem spune că, oficial, a demarat realizarea hidrocentralei Tarniţa”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, preşedintele Directoratului Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie, mai arată sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.